Objavljeno: 25.10.2009

Prihaja Ubuntu 9.10

Podjetje Canonical je na isti dan, kot je Microsoft predstavil okolje Windows 7, objavil skoraj dokončno različico sistema Ubuntu Linux 9.10, znano pod delovnim imenom Karmic Koala. Nova različica gradi na dosedanji kodi, vendar prinaša kar nekaj novosti in sprememb. Za začetek je nova različica prvič uradno v več različicah pripravljenih za strežnike, namizne računalnike, prenosnike in najmlajše izdelke, netbooke.

Nova različica bo tudi uradno na voljo z več grafičnimi vmesniki. Medtem, ko je Ubuntu zrasel predvsem na vmesniku Gnome, Karmic Koala prav tako podpira KDE in XFCE. Seveda so pri družbi Canonical izkoristili priložnost in vgradili novo jedro 2.6.31, sistem ponuja krajši zagonski čas, izboljšave v uporabniških vmesnikih, boljša orodja za razvoj združljivih programov, tradicionalno pa obilico orodij za vse potrebe. Odpravili do seveda tudi nekatere napake in povečali nabor gonilnikov za periferne naprave.

Med večjimi novostmi je modul Ubuntu Software Center, močno izboljšano orodje za iskanje, nameščanje in odstranjevanje dodatnih programov. Pomembna novost je vgrajena podporo za spletno storitev Ubuntu One, za katero se skriva v oblaku spravljen spletni dostop do podatkovnega prostora na strežnikih proizvajalca, ki ga lahko uporabljamo za hrambo datotek, varnostne kopije in celo izmenjavo datotek z drugimi. Brezplačno z operacijskim sistemom bo vsakdo dobil 2 GB prostora, za 50 GB pa bo potrebno odšteti 10 dolarjev mesečno.

http://www.ubuntu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji