• Švedi so pirati

    Organizacija IFPI, ki zastopa pretežno pravice glasbenih založb na podlagi svoje zadnje raziskave o uporabi interneta v namene nelegalnih prenosov vsebin ugotavlja, da kar okoli 40 odstotkov Švedov, starih med 15 in 74 let, vsakodnevno izmenjuje nelegalno pridobljene vsebine.

    Objavljeno: 15.10.2009
  • Mandriva Linux 2010 že pri preizkuševalcih

    Da oktober ne bo le v znamenju splavitve operacijskega sistema Microsoft Windows 7, bodo poskrbeli pri ekipi, ki skrbi za pripravo distribucije operacijskega sistema Mandriva Linux. Ti so namreč v »obtok« poslali še drugo preizkusno različico, kateri bo sledil izid končnega izdelka.

    Objavljeno: 15.10.2009
  • Črtna koda praznuje 60 let

    Čez dober teden dni, natančneje 20. oktobra 2009 bo črtna koda praznovala okrogel jubilej, svoj 60. rojstni dan. Na ta dan sta izumitelja Norman Woodland in Bernard Silver leta 1949 potrkala na vrata Ameriškega patentnega urada. Ta je njuni prošnji ugodil skoraj tri leta kasneje in patentu dodelil številko 2,612.994.

    Objavljeno: 14.10.2009
  • Applov direktor zapustil Googlov nadzorni svet

    Da ameriška protimonopolna komisija FTC nerada vidi sodelovanje velikih korporacij, ni nobena novost, saj se je njeni moči v preteklosti že uklonil marsikateri velikan. Le dva meseca zatem, ko je Googlov izvršni direktor Eric Schmidt zapustil sedež v Applovem nadzornem svetu, domnevno zato, ker naj bi se Googlovi interesi preveč križali z Applovimi, se je podobna stvar pripetila tudi na drugi strani. Google je namreč objavil, da je sprejel odpoved Arthurja Levinsona, enega izmed direktorjev, ki sicer sedi tudi v nadzornem svetu podjetja Apple.

    Objavljeno: 14.10.2009
  • Microsoftov Svetovalec

    Slovenski Microsoft je v sodelovanju s svojimi partnerji predstavil poslovno pobudo Svetovalec, v okviru katere nudi podjetjem pester izbor ponudb izdelkov, ki zagotavljajo prihranek časa in učinkovitejšo organizacijo dela, boljše odnose s kupci, izboljšan vpogled v poslovanje ter nižje IT-stroške in manjša IT-tveganja.

    Objavljeno: 14.10.2009
  • 100 najuporabnejših brezplačnih programov

    Pravijo, da so v življenju najlepše stvari zastonj. V to nismo 100 % prepričani, vam pa ponujamo pregled sto najuporabnejših brezplačnih programov po mnenju Monitorjevega uredništva. Prepričani smo, da marsikateri opisani program že poznate, saj smo o njih že veliko pisali.

    Objavljeno: 13.10.2009
  • Telekom se je odrekel Wimaxu

    Po treh letih resnega eksperimentiranja z brezžično tehnologijo za prenos podatkov Wimax, so pri Telekomu Slovenije potegnili črto. Projekt Wimax je ustavljen, kljub relativno visokim naložbam vanj.

    Objavljeno: 13.10.2009
  • Nvidia GeForce GT220

    Da pri Nvidii ne ostajajo zgolj pri papirnatih splavitvah grafičnih kartic, želijo pokazati s splavitvijo grafične kartice GeForce GT220, ki je vsega teden dni po uradni predstavitvi že znašla na prodajnih policah trgovin. Kartica sama po sebi ni nič posebnega (vsaj kar zadeva zmogljivosti), z izjemo dejstva, da gre za prvi Nvidiin grafični procesor, izdelan s 40-nm tehnološkim postopkom.

    Objavljeno: 13.10.2009
  • USB-ravnilo

    Ko smo že bili prepričani, da smo videli že vse možne oblike USB-ključkov, so nas proizvajalci zopet presenetili. Tokrat gre za neimenovan izdelek, bržkone kitajskega porekla, ki v 15-cm dolgem ravnilu skriva pomnilniške kapacitete 2 GB.

    Objavljeno: 13.10.2009
  • Intel skrbijo virusi za grafične kartice

    Intelovi razvijalci, ki delajo na projektu Larrabee, so pred novim varnostnim izzivom. Kot pravijo, dizajn sodobnih grafičnih procesorjev, ki bodo v računalništvu več kot očitno v prihodnje odigrali veliko vlogo, omogoča tudi poganjanje škodljivih aplikacij, denimo virusov.

    Objavljeno: 12.10.2009
  • AMD in CyberLink za pospeševanje aplikacij v DX11

    Podjetji AMD in CyberLink, ki sta že doslej precej zgledno sodelovali, svoje razvojno sodelovanje še povečujeta. Napovedali sta namreč, da želita kar najbolj izkoristiti moč novih grafičnih procesorjev ter prihajajoče grafične knjižice DirectX 11, za poganjanje procesorsko intenzivnih nalog.

    Objavljeno: 12.10.2009
  • Plextor predstavil Blu-ray zapisovalnik z 12-kratno hitrostjo pisanja

    Pri Plextorju se očitno vračajo na pota stare slave, ki je belgijskega proizvajalca kronala z velikimi dosežki na področju optičnih pogonov. Z novim modrožarkovnim zapisovalnikom PX-B940SA so namreč kot prvi dosegli 12-kratno hitrost zapisovanja na medije Blu-ray (tako enoslojne kot dvoslojne BD-R).

    Objavljeno: 12.10.2009
  • Sony VAIO X

    Sony je na sejmu CEATEC tudi uradno predstavil nove prenosnike VAIO X, ki so po tehničnih lastnostih bližje netbookom, kot pa navadnim mini prenosnikom. Novi malček je debel le 1,3 cm in tehta 655 gramov, pri čemer nudi 11,1-palčni zaslon Clear Bright X Black z ločljivostjo 1366 x 768 pik in osvetlitvijo LED. S svetom netbookov ima podobno srce - Intelov Atom, ki pa v tem primeru deluje s precej višjim taktom - 2 GHz. Tudi pomnilnik je količinsko bližje navadnim prenosnikom in obsega 2 GB, saj ima VAIO X vgrajen še vroče svež operacijski sistem Windows 7.

    Objavljeno: 11.10.2009
  • Milijarda ogledov na dan

    Google je ob tretji obletnici nakupa spletnega servisa YouTube oznanil, da servis zdaj dnevno predvaja že več kot milijardo video tokov po celem svetu. Čeprav mnogi menijo, da je to še vedno ena največjih potrat časa, ki si jih lahko uporabnik interneta privošči, priljubljenost še vedno strmo narašča, YouTube pa se vsak dan bolj usmerja k temu, čemur bi lahko rekli spletna televizija.

    Objavljeno: 11.10.2009
  • Photoshop za iPhone

    Adobe je predstavil posebno različico slikarskega programa Photoshop, ki je namenjena uporabnikom mobilnih telefonov Apple iPhone. Gre pravzaprav za prilagojeno različico spletne storitve Photoshop.com, ki omogoča brezplačno osnovno obdelavo fotografij in tako kot pri namizni različici, tudi hrambo do 2 GB gradiva na spletnem portalu. Program nudi osnovne funkcije za obdelavo fotografij, kot so rotiranje, izrezi, nastavitev svetlobe, barv in kontrasta. Poleg tega program omogoča majhen nabor posebnih učinkov, s katerimi lahko fotografijam dodamo nekaj umetniškega vtisa. Photoshop.com za iPhone omogoča obdelavo tako fotografij, ki so shranjene na telefonu, kot na spletnem portalu, na novo zajete fotografije pa lahko na preprost način prenesemo iz telefona na portal. Morda najbolj zanimiva lastnost programa je, da lahko praktično vse obdelave opravimo s kretnjami in prsti, zato skoraj ni potrebno posegati po menujih.

    Objavljeno: 10.10.2009
  • Prvi izdelki LTE

    Mobilno omrežje naslednje generacije LTE dobiva prve izdelke, ki lahko izkoriščajo visoke hitrosti prenosa podatkov. Kitajsko podjetje ZTE, sicer eno od večjih ponudnikov vmesnikov za mobilna omrežja, je na sejmu ITU Telekom World v Ženevi predstavil vmesnike/modeme AL620 in AL600, ki v omrežjih LTE zmorejo prenos podatkov s hitrostjo 100 Mb/s proti uporabniku in 50 Mb/s od uporabnika proti omrežju.

    Objavljeno: 10.10.2009
  • Panasonic TV stavi na 3D

    Kot kaže, lahko v letu 2010 res pričakujemo pravo poplavo televizorjev optimiziranih za prikazovanje 3D video posnetkov. Med najbolj aktivnimi je japonski Panasonic, ki je na sejmu CEATEC predstavil povsem na novo razvit 50-palčni plazemski zaslon, ki v kombinaciji s prav tako na novo razvitimi "aktvnimi" očali zna pričarati doslej morda najbolj realistično trodimenzionalnost in to v visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 9.10.2009
  • Google prikazuje dokumente PDF brez akrobacij

    Kljub temu, da v kuhinji Googla nastaja nenehno cel niz novih rešitev, še vedno skrbno razvijajo tudi storitev, po kateri so postali najbolj znani - iskalnik. Nedavno so povsem po tiho objavili prijetno novost - možnost prikazovanja dokumentov PDF brez uporabe namenskega bralnika, kot je Acrobat Reader. Google je sicer že v preteklosti omogočal hiter vpogled v vsebino dokumentov PDF, vendar zgolj v obliki HTML, pri čemer niso ohranili originalne oblike in formatiranja dokumentov.

    Objavljeno: 9.10.2009
  • Office Starter 2010 - brezplačno z novimi računalniki

    Microsoft Office danes uporablja že več kot pol milijarde ljudi po celem svetu, toda pri Microsoftu menijo, da jih lahko pridobijo še več. V ta namen so predstavili več iniciativ, s katerimi naj bi prepričali tako nove kupce računalnikov, kot tudi dosedanje uporabnike starejših različic. Najbolj zanimiva novost je brez dvoma paket Office Starter 2010, ki ga bodo ponujali brezplačno ob novih računalnikih, če se bodo seveda za to odločili posamezni proizvajalci strojne opreme.

    Objavljeno: 9.10.2009
  • Youtube spet normalno hiter

    Danes ponoči je bila geolokacija pri Googlu popravljena, zato se filmi Youtube do nas pravilno pretakajo iz evropskih centrov. Rezultat - filmi se ne zatikajo več.

    Objavljeno: 8.10.2009
  • Modri žarek s 320 GB?

    Med tem, ko cene nosilcev Blu-ray (vsaj tistih z enojnim slojem) padajo na še sprejemljiv nivo, proizvajalci gledajo v ne tako daljno prihodnost. TDK ja na japonskem sejmu CEATEC prikazal delujoč prototip optičnega diska z modrim laserjem in strukturo, ki je skoraj enaka kot pri današnjih nosilcih Blu-ray, na katerega lahko spravijo kar 320 GB podatkov. To so uspeli narediti z uporabo desetih slojev, od katerih vsak premore prostor za 32 GB. TDK je sicer že leta 2006 prikazal prototip optičnega diska s šestimi sloji, ki pa se je pri laboratorijskem preizkušanju izkazal za nezanesljivega. S spremenjeno tehnologijo so se lotili novega poizkusa in menda so tokrat rezultati nadvse spodbudni, tako da so se inovacijo odločili prikazati tudi javnosti.

    Objavljeno: 8.10.2009
  • Zunanji diski z e-papirjem

    Western Digital je predstavil novo generacijo zunanjih diskov My Book Studio in My Book Elite, ki poleg obilice prostora ponujajo inovativen način prikaza statusnih informacij tudi kadar disk ni priključen na elektriko ali računalnik. Bolj kot dejstvo, da lahko kupci računajo na kapacitete med 1 TB in 2 TB, v oči pade "zaslon" na prednji strani ohišja, ki pa je v resnici tako imenovani elektronski papir, na katerega lahko s pomočjo programske opreme napišemo poljubno vsebino, ta pa ostane prikazana tudi ob izklopu diska. S programsko opremo vsebino tudi preprosto osvežimo podatke oziroma zapišemo drugačno vsebino.

    Objavljeno: 8.10.2009
  • Amazon Kindle tudi v Sloveniji!

    Amazon je sporočil, da bo možno od 19. oktobra priljubljeni bralnik elektronskih knjig Amazon Kindle naročiti v več kot 100 državah sveta, med katerimi je tudi Slovenija. Obenem so tudi znižali ceno osnovnega bralnika s 6-palčnim zaslonom, ki v mednarodni različici stane 279 dolarjev oziroma preračunano okoli 185 evrov. Doslej je v ZDA osnovni Kindle stal 299 dolarjev, na voljo pa bo tudi različica samo za ZDA, ki bo odslej stala 259 dolarjev. Slovenski kupci bodo lahko Kindle naročili neposredno in najbližjih podružnic Amazona, denimo iz Nemčije ali Velike Britanije.

    Objavljeno: 7.10.2009
  • VMware približuje Mac-e in PC-je

    Uporaba okolja in programov Windows na računalnikih Apple Macintosh bo kmalu še preprostejše ob uporabi programa za virtualizacijo VMware Fusion 3.0. Orodje, ki tekmuje za primat pri virtualizaciji na Macih s priljubljenim Parallels Desktop, prinaša pomembne novosti, ki odpravljajo nekatere omejitve iz preteklosti in olajšajo delo uporabnikom. Fusion 3.0 tako prinaša podporo za 64-bitni Mac OS "Snow Leopard", manjšo obremenitev računalnikovega procesorja in pomnilnika (Okna lahko delujejo že v 1 GB RAM) ter manjšo porabo energije v prenosnikih.

    Objavljeno: 7.10.2009
  • Windows Mobile 6.5 je tu

    Microsoft je po dolgotrajnem napovedovanju objavil novo različico operacijskega sistema Windows Mobile, ki bo še pred koncem leta na voljo v več kot 30 različnih telefonih proizvajalcev, kot so HTC, Samsung, LG, Toshiba in drugi. Nova različica prinaša vnovič optimiziran uporabniški vmesnik z izboljšano podporo za izbiro funkcij s prstom namesto s peresom, izboljšani spletni brskalnik in podporo za Adobe Flash.

    Objavljeno: 7.10.2009
  • Sonyeva vizija prihodnosti

    Ali bo prenosnik prihodnosti imel upogljiv zaslon? Sony je na sejmu CEATEC na Japonskem prikazal niz prototipov, ki nakazujejo kakšni bodo morda izdelki na področju računalništva in zabavne elektronike, ko bodo na vrsto prišli upogljivi zasloni OLED. Prikazal so čudovit prototip prenosnika VAIO, ki ima zaslonsko površino tako na mestu, kjer je običajno zaslon, kot tudi tam, kjer danes najdemo tipkovnico. Vse v obliki ene same neprekinjene površine, ki je občutljiva na dotik in se sproti prilagaja potrebam uporabnika in uporabljenih programov. Zmožnosti so najbolj razvidne, če si ogledate video posnetek.

    Objavljeno: 7.10.2009
  • Je Googlov oblak vsemogočen?

    Pomislite še enkrat, ni. In ne, tokrat nimam v mislih občasnih izpadov delovanja spletnega dela Googlove pošte Gmail. V mislih imam Youtube, daleč največje omrežje za predvajanje video posnetkov, ki je defacto sprostilo naše poštne nabiralnike, kjer so se včasih nabirale množice dolgih filmskih vicev AVI ali MPEG. Danes si pošiljamo le še povezave na filmčke Youtube, redkeje še na kakšne druge servise.

    Objavljeno: 6.10.2009
  • Celica je pristala v televizorju

    Toshiba je na Japonskem predstavila televizor, ki ima vgrajen zmogljiv procesor Cell, enak kot ga premore igralna konzola Sony PlayStation 3. Toda procesor v televizorju CELL REGZA TV 55X1 ni namenjen igranju iger, temveč krmiljenju vseh funkcij aparata, pri čemer nudi lastnosti, ki med konkurenco nimajo para. Hiter procesor omogoča denimo hipno preklapljanje med različnimi kanali, spremljanje do osem video kanalov v visoki ločljivosti sočasno in kar je posebnost - tudi snemanje videa do osmih TV programov sočasno za kasnejše gledanje. Skupno je novi televizor kar 143-krat procesno zmogljivejši od drugih televizorjev z vgrajenimi procesorji.

    Objavljeno: 6.10.2009
  • Flash prihaja na mobilnike

    Adobe je javnosti predstavil predvajalnik za spletne strani narejene s tehnologijo Flash, ki je optimiziran za delovanje na mobilnih telefonih. Uporabniki in razvijalci so Flash za mobilnike že težko pričakovali, saj je vedno več spletnih vsebin pripravljenih prav za to platformo. Adobe Flash Player 10.1 je za zdaj na voljo v javni preizkusni različici za razvijalce in sicer za mobilne telefone s sistemi Windows Mobile, Palm WebOS ter operacijske sisteme za osebne računalnike. Končna različica bo nared v začetku naslednjega leta. Tedaj bodo pripravljene tudi preizkusne različice za operacijske sisteme Google Android in Symbian. Adobe je poleg tega sklenil tesno sodelovanje z družbo Research in Motion, ki bo tehnologijo Flash prinesla tudi na priljubljene BlackBerrye.

    Objavljeno: 6.10.2009
  • Cisco prevzema Tandberg

    Cisco namerava močno okrepiti svojo prisotnost na trgu videokomunikacij in telekonferenčnih sistemov z nakupom norveške družbe Tandberg. Velikan s področja omrežne tehnologije je lastnikom Tandberga ponudil 153,5 norveške krone za delnico, kar skupno znaša približno 3 milijarde ameriških dolarjev. Za nakupom bo Cisco razširil ponudbo izdelkov za sodelovanje na daljavo, predvsem s ponudbo za srednji in nižji cenovni razred. Cisco je bil že doslej prisoten v najvišjem cenovnem in zmogljivostnem razredu s svojimi izdelki TelePresence.

    Objavljeno: 6.10.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji