Objavljeno: 6.10.2009

Flash prihaja na mobilnike

Adobe je javnosti predstavil predvajalnik za spletne strani narejene s tehnologijo Flash, ki je optimiziran za delovanje na mobilnih telefonih. Uporabniki in razvijalci so Flash za mobilnike že težko pričakovali, saj je vedno več spletnih vsebin pripravljenih prav za to platformo. Adobe Flash Player 10.1 je za zdaj na voljo v javni preizkusni različici za razvijalce in sicer za mobilne telefone s sistemi Windows Mobile, Palm WebOS ter operacijske sisteme za osebne računalnike. Končna različica bo nared v začetku naslednjega leta. Tedaj bodo pripravljene tudi preizkusne različice za operacijske sisteme Google Android in Symbian. Adobe je poleg tega sklenil tesno sodelovanje z družbo Research in Motion, ki bo tehnologijo Flash prinesla tudi na priljubljene BlackBerrye.

Adobe je skupaj s številnim ponudniki odprl novo iniciativo imenovano Open Screen Project, katere cilj je zagotavljati enotno izvajalno okolje za različne platforme, od osebnih računalnikov do mobilnih telefonov. Cilj iniciative, ki jo je podprlo čez 50 vodilnih podjetij, je pripraviti vodila za bodoče aplikacije, ki se bodo znale prilagoditi različnim napravam in velikostim zaslonov.

Ob najavi družbe Adobe pa preseneča odsotnost Flasha za eno od najbolj priljubljenih platform - Apple iPhone. Adobe in Apple za zdaj ne komentirata, ali bo Flash na voljo tudi za iPhone, v javnost pa so prišle informacije, da so razlogi tako tehnične, kot politične narave. Operacijski sistem telefonov iPhone omogoča izvajanje le enega programa naenkrat, kar tehnologiji Flash kot izvajalskem okolju onemogoča pogajanje spletnih strani in drugih programov. Zato pri družbi Adobe ponujajo možnost, da bi tehnologijo Flash programerji vgradili kar v same programe za iPhone, kar pa je le zasilna možnost. Viri blizu družbe Apple navajajo, da je Apple bolj naklonjen alternativnim tehnologijam, zlasti standardu HTML 5.

http://www.adobe.com

http://www.openscreenproject.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji