Objavljeno: 6.10.2009

Celica je pristala v televizorju

Toshiba je na Japonskem predstavila televizor, ki ima vgrajen zmogljiv procesor Cell, enak kot ga premore igralna konzola Sony PlayStation 3. Toda procesor v televizorju CELL REGZA TV 55X1 ni namenjen igranju iger, temveč krmiljenju vseh funkcij aparata, pri čemer nudi lastnosti, ki med konkurenco nimajo para. Hiter procesor omogoča denimo hipno preklapljanje med različnimi kanali, spremljanje do osem video kanalov v visoki ločljivosti sočasno in kar je posebnost - tudi snemanje videa do osmih TV programov sočasno za kasnejše gledanje. Skupno je novi televizor kar 143-krat procesno zmogljivejši od drugih televizorjev z vgrajenimi procesorji.

Toshiba je poleg tega v televizor vgradil kar 3 TB diskovja, od katerih sta dve tretjini namenjeni snemanju in predvajanju programov z zakasnitvijo. Prostor zadostuje za okoli 26 ur snemanja na osmih kanalih sočasno ali praktično cel teden nenehnega snemanja, če se zadovoljimo s snemanjem enega kanala v visoki ločljivosti. Televizor premore 55-palčni zaslon LCD z zadenjsko osvetlitvijo LED, ki je razdeljen nad 512 sektorjev za učinkovitejše upravljanje. Toshiba s procesorjem Cell nadzoruje vsak sektor individualno in optimizira osvetlitev, ter ostrino slike, s čimer dosegajo svetilnost 1250 cd/m2 (2,5-krat bolje kot pri navadnih televizorjih LCD) ter dinamično kontrastno razmerje 5.000.000:1. Procesor med drugim skrbi tudi za izboljšavo kakovosti video posnetkov na robovih zaslona, kar je tipično šibka točka tovrstnih izdelkov.

Televizor ima vgrajenih kup računalniških funkcij, saj omogoča predvajanje večpredstavnih vsebin prek protokola DLNA, vsebuje pa tudi spletni brskalnik Opera, ki je vgrajen v operacijski sistem oziroma grafično okolje televizorja, pri čemer dostopa do internetnih vsebin, kot je YouTube. Vsi omenjeni presežniki seveda imajo svojo ceno, saj bo za televizor potrebno odšteti skoraj milijon jenov, preračunano okoli 7.500 evrov. Na prodaj bo že konec leta, sprva le na Japonskem. Kasneje naj bi tehnologijo Cell uporabili tudi v modelih z manjšimi zasloni. Toshiba poleg tega razvija podoben model, ki pa bo omogočal tudi spremljanje video posnetkov v treh dimenzijah. Na sejmu CEATEC so prikazali še prihodnost televizorjev z zaslonom 4K2K, torej ločljivostjo 3.840 x 2.160, štirikrat več kot pri današnjih televizorjih HD.

http://www.toshiba.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji