Objavljeno: 14.10.2009

Črtna koda praznuje 60 let

Čez dober teden dni, natančneje 20. oktobra 2009 bo črtna koda praznovala okrogel jubilej, svoj 60. rojstni dan. Na ta dan sta izumitelja Norman Woodland in Bernard Silver leta 1949 potrkala na vrata Ameriškega patentnega urada. Ta je njuni prošnji ugodil skoraj tri leta kasneje in patentu dodelil številko 2,612.994.

Omenjeni patent je pripeljal do uvedbe sistema UPC (Universal Product Code) leta 1973 v ZDA, ko so z 12-mestno numerično črtno kodo začeli označevati artikle v trgovinah. Sistem je deloval pod okriljem organizacije UCC (Uniform Code Councill). Ta je omogočal dodeljevanje enotnih kod za artikle (v ZDA) in zapis črtne kode za te številke. Štiri leta kasneje so tudi v Evropi v okviru organizacije EAN (European Article Associaton, kasneje EAN International) začeli uvajati kompatibilen sistem, ki je 12-mestne številke sistema UPC razširil na 13 mest (dolžina EAN kode). Kasneje sta se sistema povezala in prevzela ime EAN-UCC.

Do vnovične spremembe in preimenovanja organizacije v GS1 (združitev EAN International z UCC) je prišlo sredi leta 2005. Danes GS1 združuje 104 članske organizacije z več kot milijon člani v 145 državah. Sistem GS1 je zbir standardov, ki omogočajo učinkovito upravljanje preskrbovalne verige z edinstvenim označevanjem proizvodov, transportnih enot, lokacij in storitev. Osnovo sistema predstavlja globalno enolična identifikacijska številka, s pomočjo katere pospešujemo procese elektronske trgovine, sledenja in izsledovanja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Barcode

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji