Objavljeno: 7.10.2009

Windows Mobile 6.5 je tu

Microsoft je po dolgotrajnem napovedovanju objavil novo različico operacijskega sistema Windows Mobile, ki bo še pred koncem leta na voljo v več kot 30 različnih telefonih proizvajalcev, kot so HTC, Samsung, LG, Toshiba in drugi. Nova različica prinaša vnovič optimiziran uporabniški vmesnik z izboljšano podporo za izbiro funkcij s prstom namesto s peresom, izboljšani spletni brskalnik in podporo za Adobe Flash.

Morda najpomembnejša novost pa je podpora za novo spletno trgovino Windows Marketplace, narejeno po vzoru konkurenčnega Apple iPhone App Store, v kateri lahko uporabniki kupujejo in nalagajo dodatne programe ter se naročajo na številne mobilne storitve. Druga zanimiva spletna storitev je servis My Phone, ki omogoča komunikacijo z mobilnim telefonom prek spletnega vmesnika na osebnem računalniku. Med številnimi novostmi je zanimiva predvsem plačljiva storitev (5$ za enkratno uporabo), prek katere lahko na daljavo izsledimo svoj lasten telefon v primeru da so ga ukradli ali pa smo ga zgolj založili. Uporabnik ima prek servisa tudi možnost zaklepanja telefona in celo brisanja vsebin na daljavo, če je pod vprašajem zaupnost in varnost podatkov.

Doslej Microsoftu zvesti proizvajalci so se takoj odzvali s prenovljenimi telefoni, med katerimi tudi nekaterimi povsem novimi modeli, kot je denimo HTC Tilt 2, čeprav ne gre spregledati, da so se nekateri očitno preusmerili na druge platforme - v prvi vrsti Motorola in Palm. V celoti je videti, da je Windows Mobile 6.5 pravzaprav "obvezna" novost s strani Microsofta, ki bolj ali manj lovi konkurenco, a v novosti vnaša malo inovacij. Prav zato analitiki ostajajo previdni glede možnosti za večji uspeh in poudarjajo, da bo Microsoft moral v že najavljeni različici 7.0 precej popraviti vtis, če želi računati na dolgoročni uspeh.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji