• Salesforce.com vstopa na področje ERP

    Priznani ponudnik spletne storitve CRM Salesforce.com je skupaj z družbo Unit 4 Agresso ustanovil novo podjetje FinancialForce.com, ki bo ponujalo poslovni informacijski sistem kot storitev v računalniškem oblaku. Temelj novega paketa ERP bo že doslej obstoječi izdelek Coda 2go družbe Unit 4 Agresso, ki bo vsaj na začetku tudi večinski lastnik nove družbe. Partnerstvo s podjetjem Salesforce.com pa bo prineslo tesno integracijo med ERP in CRM orodji na področju podpore za marketing in prodajo.

    Objavljeno: 5.10.2009
  • 3D posnetki z enim objektivom

    Sony je predstavil prototip video kamere, ki zna snemati video posnetke v treh dimenzijah z uporabo enega samega sistema leč in objektiva. Inovacija je v sistemu zrcal, ki znajo sočasno ločiti svetlobni tok na tipala za levo in desno sliko, ki sta osnovi za kasnejšo rekonstrukcijo video posnetka v treh dimenzijah. Doslej so 3D video posnetke snemali s kamerami, ki imajo ločene sisteme leč za zajem leve in desne slike, kar pa je zahtevalo zelo drage in zapletene mehanizme, povrh vsega občutljive na premikanje posnetkov, denimo pri zumiranju in fokusiranju slike.

    Objavljeno: 5.10.2009
  • EU z natančnejšim sistemom GPS

    Članice Evropske Unije lahko od nedavnega uporabljajo nov globalni pozicijski sistem, ki je petkrat natančnejši od dosedanjega sistema GPS, ki ga je postavila ameriška vojska. Nov sistem nosi ime European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS), sestavlja pa ga omrežje treh satelitov in okoli 40 zemeljskih pozicijskih postaj, s čimer lahko zagotovijo natančnost določanja pozicije z odstopanjem največ 2 metra. Ameriški GPS za razliko od tega zagotavlja natančnost za javno rabo okoli 10 metrov.

    Objavljeno: 5.10.2009
  • Sony razvil nov način brezžičnega prenosa energije

    Pri Sonyu se te dni hvalijo s pomembnim dosežkom na področju prenosa električne energije brez uporabe žič ali podobnih vodnikov. Nov sistem brezžičnega prenosa energije trenutno zmore prenesti do 60 vatov energije na polmetrski razdalji in ob 80-odstotni učinkovitosti.

    Objavljeno: 4.10.2009
  • IBM bo splavil LotusLive iNotes

    Googlu te dni ne manjka konkurentov. Med zadnjimi so bojne rokavice nadeli pri IBM-u, kjer bodo s ponedeljkom začeli ponujati poslovno e-poštno storitev LotusLive iNotes. Programska oprema kot storitev ter računalništvo v oblaku sedaj dobivata svoje prave razsežnosti v poslovnem svetu, saj se vse več podjetij odloča za priljubljeno možnost najema namesto nakupa.

    Objavljeno: 4.10.2009
  • Priljubljenost zaslonov OLED raste

    Čeprav niso najcenejši za izdelavo, ravno nasprotno, so zasloni OLED postavili nov prodajni rekord. Slednje sicer ne čudi, saj omenjeno vrsto zaslonov uporablja vse več tehnološko naprednih izdelkov, predvsem zmogljivejši digitalni fotoaparati in mobilniki. Je pa bržkone že danes vsem v industiji jasno, da prodajnih številk zaslonov na tekoče kristale še lep čas ne bodo dosegli.

    Objavljeno: 3.10.2009
  • Nahrbtnik, ki med hojo ustvarja energijo

    Za precej inovacij v svetu tehnologije se moramo zahvaliti tudi vojski. Zadnja v vrsti teh je poseben nahrbtnik, ki je po dolgi prototipni fazi le postal realnost, njegova posebnost pa je ta, da pri hoji uporabnika generira do 40 W energije. Vsekakor dovolj, da bi ga uporabili tudi za polnjenje prenosnikov, mobilnikov in druge računalniške "krame".

    Objavljeno: 3.10.2009
  • Univerzitetni programi za izdelovalce video iger

    Kako močna je pravzaprav igričarska industrija, priča podatek o tem, da v ZDA kar 254 izobraževalnih ustanov ponuja izobraževalne programe s področja računalniških iger. Samo v zadnjem letu se je število visokošolskih in univerzitetnih programov povečalo za 27 odstotkov, podjetja iz igričarske industrije pa so nad novim trendom navdušena, kljub temu da jim še vedno primanjkuje sposobnih kadrov.

    Objavljeno: 3.10.2009
  • Prevajanje v preglednici

    Googlova spletna pisarna pridobiva vedno več zanimivih funkcij. Zadnji dve sta povezani s prevajanjem, ki ga Google že kar nekaj časa podpira v raznih aplikacijah, kot je npr. takojšnje sporočanje. Storitev Google Translate, ki je temelj prevajanja, podpira preko 40 svetovnih jezikov, med njimi tudi slovenščino.

    Objavljeno: 2.10.2009
  • Nvidia z raketnim GT300

    Pri Nvidii odgovarjajo na AMD/ATI-jevo splavitev grafičnih kartic nove generacije z bolj ali manj papirnato predstavitvijo novosti, ki jih v trgovinah več kot očitno ne bomo videli pred koncem leta. To pa seveda ne pomeni, da si nov grafični procesor, kodno poimenovan GT300, ne zasluži pozornosti.

    Objavljeno: 2.10.2009
  • Samsung vgradil mobilnik v digitalni fotoaparat

    Čeprav se zgornji naslov sliši nelogično, pa morebiti celo drži. Najnovejši Samsungov mobilnik je namreč zelo podoben digitalnemu aparatu, kar seveda ne čudi, če zapišemo, da je opremljen s tipalom ločljivosti 12 milijonov točk, objektiv pa se za te naprave neobičajno daleč zavrti iz ohišja. Dobra stran te naveze je, da se uporabnik lahko nadeja pravih optičnih povečav.

    Objavljeno: 2.10.2009
  • Sharp z novo serijo televizorjev

    Da podatki o kontrastnih razmerjih naprav za prikazovanje slike počasi, a zagotovo uhajajo iz nadzora priča predstavitev najnovejših digitalnih televizorjev podjetja Sharp. Nova družina televizorjev Sharp LED AQUOS LX, ki bo na voljo s 40- do 60-palčnimi diagonalami, se namreč hvali z razmerjem kontrasta 2.000.000 : 1.

    Objavljeno: 2.10.2009
  • Osvežitev na tržišču IPTV

    Podjetje AMIS je danes pripravilo tiskovno konferenco, kjer so prikazali delovanje nove različice njihove IP televizije, »računalniško« imenovane AMIS TV 2.0.

    Objavljeno: 1.10.2009
  • Microsoft pripravlja pametni mobilnik

    Pri Microsoftu tudi potiho pripravljajo napad na Applov iPhone. Žal jim popolno presenečenje ne bo uspelo, saj je na splet že ušlo nekaj informacij, pa tudi slik izdelka. Telefon naj bi slišal na preprosto ime Pink, za Microsoft pa ga bo proizvajal Sharp, ki zadnja leta ne slovi po prepoznavnejših mobilnikih.

    Objavljeno: 1.10.2009
  • Prenosni glasbeni predvajalniki bodo tišji

    V skladu zadnjih reform v smer bolj zdravega življenja so se evropski komisarji domislili še enega zanimivega predloga, ki bi nam lahko za kak dan podaljašal življenje, ozr. v dotičnem primeru vsaj ohranil sluh. Omejiti namreč želijo maksimalno glasnost prenosnih glasbenih predvajalnikov.

    Objavljeno: 1.10.2009
  • Brezžično polnjenje za Dellov prenosnik

    Končno, bi lahko dejali, spet prava inovacija v svetu prenosnikov. Pri Dellu so predstavili ultratanek model Latitude Z, katerega posebnost je brezžično polnjenje. V prenosniku poleg Intelovega domuje še Armov procesor, ki skupaj s posebno različico operacijskega sistema Linux (primarni operacijski sistem bo sicer Windows 7) omogoča skoraj hipen dostop do nekaterih funkcij takoj po zagonu računalnika.

    Objavljeno: 1.10.2009
  • Radeoni HD5870 X2 novembra

    Čeprav so pri AMD/ATI-ju komaj dobro splavili novo družino grafičnih kartic Radeon HD5870, smo, neuradno sicer, izvedeli, da so njihove dvojedrne kartice z oznako X2 že nared. Kartice, katerih kodno ime je "Hemlock", bodo za odtenek daljše od enoprocesorske rešitve, bo pa zaradi visokih zahtev po odvajanju toplote na njih nameščen zmogljivejši vročecevni hladilnik, na nekaterih modelih tudi vodno hlajenje.

    Objavljeno: 30.9.2009
  • Firefox 3.7 bo prosojnejši

    Razvijalci priljubljenega spletnega brskalnika Mozilla Firefox se stalno trudijo izboljšati njegov izgled, hitrost in zanesljivost delovanja. Pri tem pa za ideje včasih pogledajo tudi h konkurenci, tokrat so se ustavili pri Microsoftu.

    Objavljeno: 30.9.2009
  • Microsoft za večjedrne sisteme

    Pri Microsoftu so že v preteklosti dokazali, da se alternativni pristopi pri gradnji operacijskih sistemov včasih obnesejo, saj dobre rešitve prej ali slej pristanejo v njihovih Windowsih. Te dni so javnosti predstavili prototip novega OS, imenovanega Barrelfish, ki je optimiziran za delovanje na večjedrnih sistemih.

    Objavljeno: 30.9.2009
  • Nova številka Monitorja že na voljo

    Sodeč po obisku na naši strani so prenosniki še vedno izjemno popularni, še najbolj pa tisti iz dna cenovne lestvice. Tako smo se v tokratnem Monitorju lotili malce večjega pregleda tega dela trga in skupaj zbrali 12 predstavnikov najcenejših prenosnikov. Njim ob bok smo postavili male prenosnike, t.i. netbooke. Predvsem nas je zanimalo, kako se ti obnesejo med vsakodnevno rabo. Eno glavnih vprašanj je bilo, kje se ti prenosniki dobro znajdejo in kje bi raje imeli navadni prenosnik.

    Objavljeno: 29.9.2009
  • Miška z ločljivostjo 3500 dpi

    Natančnost je ena izmed odlik boljših računalniških mišk. Medtem ko jo navadni uporabniki zlahka spregledamo, pa ta pomeni vse računalniškim igričarjem (predvsem v streljačinah), s pridom bi jo lahko izrabljali tudi zahtevnejši CAD/CAM-programerji. Toda Razer, ki vse svoje napore posveča igričarski skupnosti, je svojo miško Death Adder še nadgradil z zmogljivejšim optičnim senzorjem, ki skoraj podvaja njeno ločljivost (3500 proti 1800 dpi).

    Objavljeno: 29.9.2009
  • Intel z okrnjenim Atomom za TV-sprejemnike

    Pri Intelu razumejo trenutno tržno situacijo in se ne odrekajo različnim vrstam zaslužka. O tem priča tudi splavitev novih Atom procesorjev, namenjenih različnim sprejemnikom TV-signala. Atom CE1400 že s svojim imenom (CE = consumer electronics, zabavna elektronika) izdaja svoje poslanstvo, razveseljuje pa dejstvo, da procesorsko jedro gosti tudi del, zadolžen za procesiranje grafike.

    Objavljeno: 29.9.2009
  • Windows 7, ki se naloži v 10 sekundah

    Pri družbi Phoenix so predstavili strojno programsko kodo (BIOS), ki omogoča, da se prenosni ali osebni računalnik po vklopu preverita v vsega sekundi, operacijski sistem Windows 7 pa naložita v desetih sekundah.

    Objavljeno: 28.9.2009
  • Sanyo predstavil učinkovite sončne celice

    Pri Sanyu so predstavili ene najučinkovitejših sončnih celic ta hip. Nova generacija celic HIT se lahko pohvali z 22,8-odstotno učinkovitostjo, kar je le malce manj od trenutno najboljših celic istega proizvajalca, ki dosegajo 23% učinkovitost. Pri Sanyu so pri novih celicah uspeli prepoloviti njihovo debelino (debelina celice je vsega 98μm), kar močno zniža tudi proizvodne stroške.

    Objavljeno: 28.9.2009
  • PC z optičnimi povezavami

    Intel je na konferenci IDF prikazal delovanje tehnologije Light Peak, ki bo morda nekega dne vse kabelske povezave v računalniku in tiste do perifernih enot nadomestila z optičnimi vlakni. Za demonstracijo tehnologije Light Peak so pri Intelu sestavili računalnik PC, ki je bil priključen na monitor na drugem koncu dvorane. Z novo tehnologijo bo brez težav mogoče povezati naprave na razdaljah tudi čez sto metrov, trenutno pa pri tem dosegajo hitrosti prenosa podatkov 10 Gb/s. Pri Intelu verjamejo, da lahko tehnologijo v prihodnjih letih izboljšajo za hitrosti reda 100 Gb/s.

    Objavljeno: 27.9.2009
  • 15 ur brez postanka

    Podjetje MSI je predstavilo izboljšano različico netbooka Wind U110 ECO, ki z enim polnjenjem akumulatorja nudi tudi do 15 ur neprekinjenega delovanja. Prenosnik je zasnovan na procesorju Intel Atom Z530, premore 1 GB RAM in 160 GB disk ter 10-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik. Za razliko od predhodnih špekulacij nima vgrajenega grafičnega pospeševalnika ATI Radeon HD320 temveč temelji na Intelovi integrirani grafiki GMA500, najbrž zaradi razlogov varčevanja z energijo. Uporabniki lahko računajo še na vmesnike Wi-Fi, bluetooth, spletno kamero, tri vmesnike USB, čitalec pomnilniških kartic. Od oktobra bo v ZDA na voljo za 399 dolarjev.

    Objavljeno: 27.9.2009
  • Boj za kupce igralnih konzol

    Čeprav igralne konzole predstavljajo čedalje pomembnejši del prihodkov velikih proizvajalcev, kot so Sony, Microsoft in Nintendo, trenutne gospodarske razmere ne obetajo prav dobre letine. Prav zaradi tega se je boj med vodilno trojico še bolj razvnel in pričakujemo lahko, da bo dosegel vrhunec še precej pred začetkom prednovoletne nakupovalne sezone, ki tradicionalno predstavlja najbolj plod čas za prodajo igralnih konzol.

    Objavljeno: 26.9.2009
  • Širokopasovni internet v porastu

    Sodeč po analizi družbe Gartner, naj bi do konca leta dostop do širokopasovnega interneta imela že približno petina vseh gospodinjstev po celem svetu. Kljub gospodarski krizi se širokopasovni internet še naprej širi hitreje od povprečja v informacijski industriji. Konec 2009 naj bi tako imelo dostop do hitrih internetnih povezav približno 422 milijonov gospodinjstev, kar je kar za 10,5% kot konec leta 2008. Hitro rast pa napovedujejo tudi vsaj tja do leta 2013, ko bo širokopasovni internet imelo okoli 580 milijonov gospodinjstev.

    Objavljeno: 26.9.2009
  • Gmail je zopet stal

    Googlov paradni spletni servis je imel težave z delovanjem že drugič v manj kot mesecu dni. Tokrat je izpad občutilo kot kaže le razmeroma majhno število ljudi, vendar so dogodki kljub temu zaskrbljujoči. Poleg tega je Google septembra doživel še enkrat težave pri posredovanju svežih novic, pri vse primerih pa pravega pojasnila vzrokov ni bilo slišati. Čeprav je Google javnost pravilno obveščal o nedelovanju sistema, celotno dogajanje meče temno senco na spletne storitve v oblaku, ki jih je prav Google pomagal uveljaviti. Zaskrbljujoč je predvsem trend, da število izpadov in napak narašča v vseh krajših časovnih obdobjih in postavlja pod vprašanje sposobnost resničnega nadzorovanja delovanja monumentalnega računalniškega omrežja, ki oskrbuje uporabnike s priljubljenimi brezplačnimi storitvami. Težave so za Google še posebej moteče, ker se v zadnjem času močno trudijo s storitvami prodreti tudi v poslovno rabo, kjer pa je zanesljivost precej bolj ključnega pomena, kot pri zasebni rabi.

    Objavljeno: 25.9.2009
  • Intelovi novi procesorje za notebooke, netbooke in prototipe

    Intel je v nadaljevanju konference IDF predstavil niz novosti, ki bodo spremenile podobo ponudbe predvsem v prenosnem računalništvu. S stališča zmogljivosti so najpomembnejša novost prvi mobilni procesorji zasnovani na jedru Nehalem, ki bodo nosili oznako Core i7 Mobile. Med njimi so tudi najzmogljivejši procesorji ta hip za mobilne delovne postaje, ki vsebujejo po štiri jedra in tehnologijo Turbo Boost, s katero ob večjem zahtevanem bremenu poviša frekvenco delovanja do 3,33 GHz. Po drugi strani pa je v nove mobilne procesorje vgrajena tehnologija, ki omogoča samodejni izklop posameznih jeder, kadar jih programska oprema ne potrebuje.

    Objavljeno: 25.9.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji