• Microsoft pripravlja tabličnega kurirja

    Kot kaže bo še nesojeni tablični računalnik družbe Apple nekako sočasno dobil tudi tekmeca iz Microsofta. Po pisanju spletnega portala Gizmodo Microsoft pripravlja nov koncept tabličnega računalnika sestavljenega iz dveh zaslonov LCD, ki ga imenujejo projekt Courier (kurir). Isti viri navajajo, da računalnik že obstaja in je celo v dokončnih fazah razvoja. Čeprav Microsoft molči glede kakršnihkoli informacij je moč razbrati, da gre za računalnik z dvema 7-palčnima zaslonoma, torej dvakrat večjo površino, kot jo imajo tipični netbooki.

    Objavljeno: 25.9.2009
  • Logitechova predstavitev jesenskih novosti

    Velikan na področju računalniške periferije, Logitech, nam je v Zagrebu pripravil predstavitev novih izdelkov in tehnologij. Niti ne preseneča, da večina izdelkov cilja na uporabnike prenosnih računalnikov. Za začetek so predstavili par novih podlog za prenosnike, modela N100 in N315. Prvi se hvali z ličnim oblikovanjem, v njem pa se skrivata dva ventilatorja, ki skrbita za dodatno hlajenje prenosnika (predvsem kadar ga uporabljamo v naročju). Ta podloga nima samostojnega napajanja, energijo dobi kar od prenosnika preko USB vmesnika. Druga podloga, model N315, je bolj preprosta, saj so izpustili ventilatorja, a dodali zložljivo podlogo za miško.

    Objavljeno: 24.9.2009
  • ATI Radeon HD 5800, prvi s podporo za DirectX 11

    AMD je predstavil novo generacijo grafičnih kartic ATI Radeon HD 5800, ki kot prva v celoti podpira nov programski vmesnik DirectX 11, sestavni del novega operacijskega sistema Windows 7. S skupno zmogljivostjo 2,72 teraFLOPS Radeon HD 5800 ponuja dvakrat večjo zmogljivost na denarno enoto, kot predhodne generacije grafičnih kartic Radeon 4800.

    Objavljeno: 24.9.2009
  • Adobe Photoshop in Premiere Elements 8

    Adobe je predstavil novo različico kompleta urejevalnikov za fotografije in video posnetke, ki je sestavljen iz programov Photoshop Elements 8 in Premiere Elements 8. Programi, ki so namenjeni domači rabi imajo povsem prenovljen centralni modul Organizer, ki skrbi za organizacijo domače zbirke večpredstavnih posnetkov ter avtomatizacijo pogostih opravil. Novo orodje Auto-Analyzer samodejno razvršča gradivo po različnih kriterijih, kot so oznake, kakovost posnetkov, prvič pa podpira tudi razpoznavo obrazov in združevanje podobnih posnetkov (fotografij) v skupine. Na voljo je celozaslonski predvajalnik, ki ga preprosto poženemo neposredno in modula Organizer, zanimiva pa je tudi možnost samodejne sinhronizacije gradiva med več računalniki.

    Objavljeno: 24.9.2009
  • Pri Intelu Moorov zakon velja še naprej

    Intel je na konferenci IDF predstavil prvi delujoči čip izdelan z 22-nanometrsko proizvodno tehnologijo. Gre za prototip, ki vsebujejo tako pomnilnik SRAM s 364 milijoni bitov, kot logična vezja, ki bodo uporabljena v prihodnjih Intelovih mikroprocesorjih. S tem so pokazali, da največji proizvajalec elektronskih vezij na svetu še vedno uspe premikati letvico miniaturizacije, kar je pogoja za doseganje večjih zmogljivosti, manjše porabe energije in pogojno tudi nižje proizvodnje cene. Kot zanimivost, delujoča pomnilniška celica s tovrstno tehnologijo ima velikost 0,092 kvadratnega mikrona.

    Objavljeno: 24.9.2009
  • Google Picasa 3.5 razpoznava obraze

    Google je objavil novo različico programa za delo s fotografijami Picasa 3.5, ki prinaša tehnologijo za samodejno razpoznavo oseb oziroma njihovih obrazov, ki je bila doslej znana iz spletne storitve Picasa Web Album. Program zna tako samodejno pregledati zbirko fotografij in jih združiti v skupine, kjer naj bi bile skupaj iste osebe. Uporabnik pa mora nato sam povedati, kdo to so in potrditi, ali je bilo strojno ugibanje uspešno.

    Objavljeno: 23.9.2009
  • Prihaja moduli mini-SATA

    Organizacija Serial ATA International Organization je sprejela novo specifikacijo za manjšo izvedbo priključkov pri vmesnikih Serial ATA imenovano Mini-SATA, ki je namenjena najmanjših mobilnim napravam, kot so netbooki in morda celo manjše naprave. Naprave z vmesniki Mini-SATA (ali mSATA) bodo lahko tudi denimo tanki pomnilniški moduli s pomnilniki Flash RAM, saj specifikacija podpira tako pomnilniške enote SSD, kot klasične diske. Hitrosti prenosa podatkov ostajajo enako kot doslej, torej 1,5 Gb/s in 3 Gb/s. Za zdaj mSATA ne bo na voljo z najhitrejšo specifikacijo 6 Gb/s, ki prav zdaj prihaja v praktično rabo.

    Objavljeno: 23.9.2009
  • Prvi projektor za domači kino s svetlečimi diodami namesto žarnice

    Že nekaj časa se pričakuje, da bodo vedno močnejše svetleče diode lahko zamenjale običajne živosrebrne žarnice tudi pri projektorjih. Prednosti LEDic so očitne; delovanje pri nižjih temperaturah in za velikostni razred daljša življenska doba (nekaj deset tisoč namesto nekaj tisoč ur). Prvi projektorji s svetlečimi diodami so zato bili žepni, pred kratkim pa je Vivitek predstavil prvi takšen projektor za domači kino po imenu H9080FD. Projektor uporablja Motorolin čip DLP visoke ločljivosti (format 1920 x 1080) in tri svetleče diode treh osnovnih barv (rdeča, zelena in modra) podjetja Luminus Devices (tehnologija PhlatLight). Ker se svetleče diode lahko izredno hitro prižigajo in ugašajo, projektor ne potrebuje vrtečega barvnega kolesa, ki ga sicer uporabljajo projektorji z enim čipom DLP in ima neverjeten kontrast 100.000 : 1. Tudi barvni spekter je širši od projektorjev z običajnimi žarnicami, zato so barve zelo pristne. Projektor ne potrebuje glasnega ventilatorja, saj svetleče diode ne razvijajo takšne toplote kot žarnice (in je zato tudi energijsko varčen). Poseben tehnološki dosežek so tokovni preklopniki za svetleče diode, ki so sposobni preklapljati tokove 30 amperov v eni mikrosekundi. Tako rekoč edina pomanjkljivost projektorja je njegova velikost in teža 16,5 kg (če ne omenjamo cene dobrih 12.000 evrov). Ker gre za profesionalni projektor za domači kino, nekoliko nižje svetilnosti ne moremo šteti za pomanjkljivost, saj projektorja takšnih kvalitet ne bomo uporabljali drugače, kot v primerno zatemnjenem prostoru.

    Objavljeno: 22.9.2009
  • Dell z nakupi v storitve

    Podjetje Dell je z 3,9 milijarde dolarjev vrednim prevzemom družbe Perot Systems uresničilo napovedi, da se želi razširiti izven zanj tradicionalnega posla osebnih računalnikov in strežnikov. Perot Systems je eden največjih ameriških ponudnikov informacijskih storitev zlasti na področju zdravstva in drugih državnih institucij. Dell je sicer že mesece napovedoval, da se namerava razširiti izven glavnega področja, po katerem je znan. Nakup družbe Perot Systems pa označujejo zgolj za prvi korak v uresničevanju strategije, kjer bi lahko novo podjetje postalo hkrati tudi platforma za druge prevzeme. Dell in Perot Systems sta sicer že dolgoletna partnerja in hkrati skoraj soseda v Texasu, kjer sta sedeža le okoli 300 km narazen, kar naj bi prispevalo k lažjemu združevanju obeh podjetij. Analitiki menijo, da je Dellova poteza posredno tudi odgovor na podobne poteze glavnih tekmecev, v prvi vrsti Hewlett Packarda, ki je lani prevzel storitveno podjetje EDS.

    Objavljeno: 22.9.2009
  • ZDA proti poravnavi z Googlom

    Google je v svojih načrtih za digitalizacijo knjižnega gradiva naletel na mogočno oviro. Ameriško pravosodno ministrstvo je namreč pozvalo sodišče v New Yorku, naj zavrne predlagano poravnavo, ki jo je Google ponudil založnikom in nosilcem avtorskih pravic kot nadomestilo za uporabo in objavo gradiva v digitalni obliki. Znano je, da je Google v sporu z avtorji in založniki napovedal, da bo ustanovil poseben sklad v višini 125 milijonov dolarjev, ki jih bo posebnem ključu razdelil med nosilce avtorskih pravic.

    Objavljeno: 22.9.2009
  • Slušalke s samodejnim vklopom

    Sony Ericsson je predstavil prve slušalke na svetu, ki se aktivirajo s kretnjo in tako začutijo uporabnika. "Pametne" slušalke MH907 mora uporabnik le vtakniti v obe ušesi za začetek predvajanja glasbe in iztakniti eno slušalko za samodejno prekinitev. Za nadaljevanje predvajanja preprosto ponovno vtakne drugo slušalko. Popolnoma enak postopek velja za sprejemanje in prekinjanje telefonskih klicev

    Objavljeno: 22.9.2009
  • Iz analognega v digitalno

    Čeprav večino časa fotografiram z digitalnimi fotoaparati mi je analogna fotografija še vedno nekaj posebnega. Da imam le en digitalni aparat, a štiri analogne, tudi nekaj pove. A težava nastane, ko hočeš svoje fotografije pokazati še drugim. Seveda ni boljšega kot ogled diapozitivov na projektorju - ni ga računalniškega zaslona, televizorja, ali digitalnega projektorja, ki bi se lahko kosal z analognim diaprojektorjem.

    Objavljeno: 21.9.2009
  • Najtanjši Walkman

    Sony je predstavil večpredstavni predvajalnik Walkman NW-A840, ki se lahko pohvali s 6,3 mm debelim ohišjem in neposredno izziva Apple iPod Nano ter Microsoft Zune HD. Predvajalnik, ki tehta le 68 gramov, pa ni edinstven zgolj po dimenzijah, temveč tudi tehnični vsebini. Premore namreč 2,8-palčni zaslon s tehnologijo OLED in ločljivostjo 720 x 480 pik, kar je precej več kot pri tekmecih, na njem pa lahko prikazuje video posnetke v standardni ločljivosti in v različnih zapisih.

    Objavljeno: 21.9.2009
  • Archos prehiteva tekmece

    V pričakovanju na tablični računalnik družbe Apple in ob novih predvajalnikih Apple iPod ter Microsoft Zune HD je mali francoski proizvajalec Archos predstavil nov tablični računalnik Archos 5, ki po tehničnih lastnostih prekaša tekmece. Archos 5 Internet Table je zasnovan na operacijskem sistemu Google Android, ponaša pa se z doslej najbolj popolno večpredstavno podporo. Za začetek ima precej večji zaslon kot tekmeci, saj Archosov meri po diagonali 5 palcev in ponuja ločljivost 800 x 480 pik (iPod premore 270 x 480, Zune HD pa 320 x 480 pik).

    Objavljeno: 21.9.2009
  • Spletni Office je že na voljo uporabnikom

    Microsoft je z rahlo zamudo glede na napoved objavil tehnični predogled spletne različice pisarniških programov Office Web Apps. Spletni programi so za voljo uporabnikom storitev Microsoft Windows Live in na neposredno vabilo od proizvajalca. Office Web Apps sestavljajo spletne različice programov Word, Excel, PowerPoint in OneNote, dokumente pa programi shranjujejo na obstoječi spletni "disk" Microsoft Live SkyDrive.

    Objavljeno: 21.9.2009
  • Se nam obetajo večnitni pomnilniški moduli?

    Podjetje Rambus, ki se je v zadnjih letih poleg izdelave pomnilnikov specializiralo tudi za razna tožarjenja konkurentov, se je povezalo s podjetjem Kingston in predstavilo nov koncept pomnilniških modulov. Ti bodo, tako kot sodobni procesorji, večnitni, kar naj bi njihovo delo občutno pohitrilo in hkrati znižalo porabo energije.

    Objavljeno: 20.9.2009
  • AMD pripravlja trijedrne Athlone II

    Tako kot veliko podjetij v IT-industriji tudi pri AMD-ju ne sedijo križem rok in nestrpno pričakujejo izid Windows 7. Prav takrat naj bi splavili nove procesorje, gre za trijedrne Athlone II X3, temelječe na jedru s kodnim imenom Rana, ki bodo namenjeni računalnikom srednjega razreda, naprodaj pa bodo po privlačnih cenah.

    Objavljeno: 20.9.2009
  • Lenovo C100 All-in-one

    Kitajski Lenovo je po vzoru ASUSa predstavil svojo različico računalnika v zaslonu. Koncept je resnično preprost. Na zadnjo stran računalniškega zaslona so prilepili elektroniko, pobrano iz netbooka in kompletu dodali tipkovnico ter miško, vse skupaj pa zložili v škatlo z napisom Lenovo C100 AIO.

    Objavljeno: 19.9.2009
  • Toshibinih tankih 500 GB

    Pri Toshibi so pripravili nov zmogljiv disk, namenjen presnosnim računalnikom. 2,5-palčni model se lahko pohvali s kapaciteto 500 gigabajtov, plošči pa se vrtita s hitrostjo 7.200 obratov v minuti, kar za uporabnike pomeni hitro delovanje majhnega diska.

    Objavljeno: 19.9.2009
  • Monitor praznuje 18 let!

    19. september je dan, ko je Monitor zakorakal v polnoletnost. Da, prvi Monitor je izšel pred natanko osemnajstimi leti, 19.9.1991 (pozor, številke se enako berejo tudi od zadaj naprej).

    Objavljeno: 19.9.2009
  • Privlačni Pentax K-x

    Pentax je predstavil nov D-SLR fotoaparat, namenjen vstopnemu razredu uporabnikov enookih rešitev. Model K-x prihaja v različnih barvah, kar bodo cenile predvsem predstavnice nežnejšega spola, nefotografi po duši pa bodo kimali ob uporabi funkcije zajema visokoločljivega videa.

    Objavljeno: 18.9.2009
  • Facebook ima 300 milijonov uporabnikov

    Lastniki Facebooka so se v svojem zadnjem poročilu prijetno smehljali, saj so objavili, da so od odprtja portala, ki de facto velja za enega največjih socialnih omrežij, pridobili že 300 milijonov uporabnikov, prvič pa so s prihodki od oglaševanja, predvsem pa investitorjev, presegli porabljena sredstva.

    Objavljeno: 18.9.2009
  • LG z mobilnikom, temelječim na platformi Android

    Mobilni telefoni, zasnovani na Googlovi odprtokodni platformi Android so v zadnjih mesecih pravi modni hit, saj jih kot po tekočem traku predstavljajo praktično vsi veliki proizvajalci mobilnikov. Korejski LG, sicer tretji največji proizvajalec mobilnikov, z modelom LG-GW620 nakazuje dvosmeren razvoj ponudbe pametnih mobilnikov.

    Objavljeno: 17.9.2009
  • Google Fast Flip za hitrejše branje novic

    Google Labs so postregli z novim eksperimentom. Tokratna pogruntavščina sliši na ime Fast Flip in uporabnikom omogoča hitro brskanje med spletnimi stranmi in naslovi, podobno kot bi prebirali časopis.

    Objavljeno: 17.9.2009
  • TSMC bo za Sun izdeloval 16-jedrnika

    Čeprav 40-nm izdelavni proces pri tajvanskem proizvajalcu čipov TSMC zadnje čase ni deležen spodbudnih besed, so se pri podjetju Sun Microsystems vseeno odločili, da bodo prav njemu zaupali proizvodnjo svojega novega procesorja, ki bo vseboval kar 16 sredic.

    Objavljeno: 17.9.2009
  • Podatkovna naprava Sun Oracle

    Povezovanje podjetij Sun in Oracle že daje prve konkretne sadove. Danes sta predsednik Oracla, Larry Ellison in podpredsednik Suna, John Fowler predstavila strojno/programsko kombinacijo Exadata Database Machine verzije 2, ki naj bi poleg zmogljivega skladiščenja podatkov omogočala tudi izjemne zmožnosti obdelav OLTP.

    Objavljeno: 16.9.2009
  • Microsoft z ultra tanko tipkovnico

    Programski gigant se že dalj časa preizkuša tudi na področju strojne opreme. Zadnja v vrsti novosti je njegova daleč najtanjša tipkovnica Bluetooth Mobile Keyboard 6000, ki je prvenstveno namenjena prenosnim računalnikom, premamila pa bo tudi marsikaterega lastnika namiznega modela.

    Objavljeno: 16.9.2009
  • Intel z največjim tržnim deležem v zadnjih štirih letih

    Intelov pritisk na konkurenta AMD ter hitro predstavljanje novih generacij procesorjev je procesorskega giganta vrnilo v zdrav, skoraj monopolni tržni položaj. Po zadnjih podatkih analitske hiše iSuppli je namreč Intel ob letošnjem polletju beležil kar 80,6-odstotni tržni delež, medtem ko je drugi AMD, ki počasi, a vztrajno pada zmogel prepričati 11,5-odstotka kupcev.

    Objavljeno: 16.9.2009
  • Toshiba prejela dovoljenje za nakup Fujitsovega oddelka trdih diskov

    Fujitsu in Toshiba sta sporočila, da je prodaja Fujitsovega oddelka proizvodnje trdih diskov korporaciji Toshiba prestala pregled protimonopolnega urada. Prodaja, ki je bila najavljena že februarja, bo tako zaključena s prvim oktobrom, ko bo Fujitsu prenesel 80,1 odstotka delnic na družbo Toshiba Storage Device Corporation (TSDC).

    Objavljeno: 16.9.2009
  • 50 milijonov objektivov NIKKOR

    Pri Nikonu so dosegli velik mejnik, saj je proizvodnja izmenljivih objektivov NIKKOR, namenjenih zrcalno-refleksnim fotoaparatom Nikon že presegla 50 milijonov izdelanih primerkov. Samo v zadnjem letu so pri Nikonu izdelali več kot 5 milijonov objektivov NIKKOR.

    Objavljeno: 15.9.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji