Objavljeno: 25.9.2009

Intelovi novi procesorje za notebooke, netbooke in prototipe

Intel je v nadaljevanju konference IDF predstavil niz novosti, ki bodo spremenile podobo ponudbe predvsem v prenosnem računalništvu. S stališča zmogljivosti so najpomembnejša novost prvi mobilni procesorji zasnovani na jedru Nehalem, ki bodo nosili oznako Core i7 Mobile. Med njimi so tudi najzmogljivejši procesorji ta hip za mobilne delovne postaje, ki vsebujejo po štiri jedra in tehnologijo Turbo Boost, s katero ob večjem zahtevanem bremenu poviša frekvenco delovanja do 3,33 GHz. Po drugi strani pa je v nove mobilne procesorje vgrajena tehnologija, ki omogoča samodejni izklop posameznih jeder, kadar jih programska oprema ne potrebuje.

Najzmogljivejši model nosi oznako Core i7 Mobile 920XM, deluje pri 2 GHz in premore 8 MB predpomnilnika, vse skupaj za nesramno zasoljeno ceno 1.054 dolarjev (samo procesor). V ponudbi sta še različici 820QM in 720QM, kjer so nižji delovni takti in pri najmanjšem tudi manjši predpomnilnik, vendar tudi znatno nižja cena - med 364 in 546 dolarji. Novi procesorji so hkrati uvertura za druge mobilne izdelke na jedru Nehalem, najbrž Core i5 Mobile in morda Core i3 Mobile. Prve modele z novimi procesorji so že predstavili Dell, HP, Toshiba in Asus.

Dogaja se tudi na področju procesorjev za najmanjše mobilnike - netbooke. Še pred koncem leta naj bi Pri Intelu tako predstavili procesorje Atom z delovnim imenom Pineview, ki bodo nudili še nekoliko večjo zmogljivost, predvsem pa grafiko v istem čipu kot procesor, kar bo še zmanjšalo prostor, porabo energije in morda ceno netbookov. Zanimiva je tudi uradna predstavitev procesorjev Atom CE4100, ki so optimizirani za vgradnjo v naprave zabavne elektronike, s svojo zmogljivostjo pa zagotavljajo grafično zmogljivost HD do 1080p. Intel bi rad na področju procesorjev Atom in netbookov tudi ponovil uspešno zgodbo spletnih trgovin za namenske programe, kot je Applova trgovina za mobilnike iPhone, zato odpirajo posebno spletno trgovino programov za lastnike netbookov s platformo Atom.

Intel je na srečanju predstavil tudi zanimiv prototip prenosnika, ki ima kar štiri zaslone. Poleg velikega centralnega, ki služi za prikaz slike operacijskega sistema, se nad tipkovnico nahajajo še trije manjši zasloni s tehnologijo OLED, na katerih lahko prikazujemo mini programe, kot so kalkulator, večpredstavni predvajalnik in prikazovalnik trenutnih sporočil. Za zdaj še ni jasno, ali ima kateri od proizvajalcev računalnikov v načrtu, da bi tovrstne prenosnike dejansko ponudil trgu.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji