Objavljeno: 2.10.2009

Nvidia z raketnim GT300

Pri Nvidii odgovarjajo na AMD/ATI-jevo splavitev grafičnih kartic nove generacije z bolj ali manj papirnato predstavitvijo novosti, ki jih v trgovinah več kot očitno ne bomo videli pred koncem leta. To pa seveda ne pomeni, da si nov grafični procesor, kodno poimenovan GT300, ne zasluži pozornosti.

GT300, ki so ga nekateri Nvidiini razvijalci ljubkovalno poimenovali kar Fermi (po italijanskem fiziku, ki se je rad pohvalil z izumom jedrskega reaktorja), bo namreč prava zverina, saj bo sam čip vseboval kar 3 milijarde tranzistorjev, ki bodo sestavljali 512 senčilnih jeder. Po zgledu osrednjih procesorjev, bo grafični procesor, ki bo izdelan po 40-nm tehnološkem procesu, opremljen z megabajtom prvonivojskega predpomnilnika, z grafičnim pomnilnikom (tega bo 1.5, 3.0 ali 6.0 GB GDDR5!!) pa bo komuniciral preko 384-bitnega vodila.

Seveda bo novi procesor podpiral vse grafične knjižice in jezike, kar se v tem trenutku podpreti da (DirectX 11, Nvidia CUDA, C++, DirectCompute, Fortran, OpenCL ter OpenGL 3.2). Pri Nvidiji so tokrat očitno res opravili veliko delo, njihov izdelek je že na papirju videti zastrašuje, zato bo potrebno resnično počakati na prve kartice, ki pa, to je že jasno, ne bodo prav poceni.

www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji