Objavljeno: 2.10.2009

Prevajanje v preglednici

Googlova spletna pisarna pridobiva vedno več zanimivih funkcij. Zadnji dve sta povezani s prevajanjem, ki ga Google že kar nekaj časa podpira v raznih aplikacijah, kot je npr. takojšnje sporočanje. Storitev Google Translate, ki je temelj prevajanja, podpira preko 40 svetovnih jezikov, med njimi tudi slovenščino.

Uporabniki storitve Google Docs lahko v svojih preglednicah uporabijo dve novi funkciji:

=GoogleTranslate("Živjo, kako si?";"sl";"en")

=DetectLanguage("Živjo, kako si")

Prva bo prevedla posredovano besedilo iz navedenega jezika v drug jezik. Druga funkcija poizkuša na podlagi posredovanega besedila zaznati, za kateri jezik gre. (Pomembno: funkciji sta zapisani v obliki, ki velja, kadar je za jezik preglednice izbrana slovenščina, pri angleščini je ločilo med parametri vejica, ne podpičje.)

Z novo pridobitvijo se odpira kup možnosti, npr. samodejno zajemanje povratnih informacij s pomočjo spletnih obrazcev, katerih odgovori se samodejno prevajajo v izbrani jezik, kot nakazuje Googlova predloga, ki jo lahko takoj uporabimo za lastne dokumente:

www.monitor.si/gdoctran

Prevajanje temelji na statistični analizi kopice dokumentov, ki jih je Google pridobil iz različnih virov, sproti pa se dopolnjuje tudi s sugestijami uporabnikov storitve. Napredek pri prevajanju pa je opazen iz meseca v mesec, še posebej v jezikih, za katere ni dovolj razpoložljive prevedene vsebine v spletu, kot je tudi slovenščina.

http://googledocs.blogspot.com/2009/10/translation-functions-in-spreadsheets.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji