Objavljeno: 26.9.2009

Širokopasovni internet v porastu

Sodeč po analizi družbe Gartner, naj bi do konca leta dostop do širokopasovnega interneta imela že približno petina vseh gospodinjstev po celem svetu. Kljub gospodarski krizi se širokopasovni internet še naprej širi hitreje od povprečja v informacijski industriji. Konec 2009 naj bi tako imelo dostop do hitrih internetnih povezav približno 422 milijonov gospodinjstev, kar je kar za 10,5% kot konec leta 2008. Hitro rast pa napovedujejo tudi vsaj tja do leta 2013, ko bo širokopasovni internet imelo okoli 580 milijonov gospodinjstev.

Širokopasovni internet vse bolj postaja tudi primarni vir zaslužka za telekomunikacijske operaterje, saj z njim pokrivajo predvsem usihajoče zanimanje za fiksno telefonijo. V naslednjih štirih letih naj bi tako internetne povezave predstavljale okoli 40% prihodkov globalne ponudbe telekomunikacij, posel vreden zajetnih 347 milijard dolarjev letno.

Razširjenost širokopasovnega dostopa do interneta se seveda še naprej kar precej razlikuje od države do države, čeprav je lep rezultat, da je bilo konec lanskega leta že 21 držav, kjer je hitri internet lahko uporabljalo več kot polovica gospodinjstev. V zadnjih letih se je širokopasovni internet izredno okrepil v nekaterih azijskih državah, ki zdaj vodijo. Na prvem mestu je Južna Koreja s 86% penetracijo (leta 2013 bo imela že 93%), sledijo Hong Kong z 72% in Singapur z 63%. Azija je žal regija kontrastov in tam najdemo tudi internetno najslabše opremljene države po svetu. Treji od zadaj so Filipini s 7% penetracije, sledi Indija z 2%, zadnja pa je Indonezija z manj kot 1%. Izven Azije se najbolje odrežejo Nizozemska, Danska in Kanada.

Gartner za naslednje obdobje napoveduje predvsem velik skok penetracije optičnih povezav do doma, ki bi lahko že okoli leta 2013 prestavljale 20% celotnega omrežja. DSL povezave bodo kljub temu ostale dominantna tehnologija, v štirih letih pa napovedujejo skoraj podvojitev vseh priključkov glede na konec leta 2008.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji