Objavljeno: 9.10.2009

Panasonic TV stavi na 3D

Kot kaže, lahko v letu 2010 res pričakujemo pravo poplavo televizorjev optimiziranih za prikazovanje 3D video posnetkov. Med najbolj aktivnimi je japonski Panasonic, ki je na sejmu CEATEC predstavil povsem na novo razvit 50-palčni plazemski zaslon, ki v kombinaciji s prav tako na novo razvitimi "aktvnimi" očali zna pričarati doslej morda najbolj realistično trodimenzionalnost in to v visoki ločljivosti.

Panasonic je za nov 3D televizor pripravil poseben zaslon, ki izboljšuje ključne vidike prikaza 3D posnetkov. Ponuja denimo hitrejše osvetljevanje slikovnih točk ter tehnologijo za zmanjševanje presluha, s katerim občutno zmanjša dvojno sliko (t.i. ghosting), do katere pride kadar se slike za levo in desno oko prikazujejo izmenično. To omogočajo tudi novo razviti fosforji s kratkim razpadnim časom luminiscence, ki so osnova celice plazemskega zaslona. Nova tehnologija pripomore k doseganju kakovostne slike z visokim kontrastom in natančno reprodukcijo barv, izboljša pa lahko tudi kvaliteto 2D podob, kar razširi možnost uporabe nove tehnologije in njenega nadaljnjega razvoja.

Za boljši učinek so pripravili tudi nov tip očal. Plazma TV-ji že tako slovijo po izvrstnem video odzivu pri polni ločljivosti in hitro premikajočih podobah. Aktivna očala pa vsebujejo Panasonicovo tehnologijo, ki natančno usmerja delovanje aktivnih zaslonk s slikami prikazanimi na zaslonu. Za reproduciranje 3D podob uporablja Panasonic sekvenčno metodo Full HD x 2 frame, ki prikazuje slike izmenično v ločljivosti 1920 x 1080 za levo in desno oko. Ta metoda se že na veliko uporablja pri prikazovanju 3D filmov, ki jih snemajo v Hollywoodu.

Ob samem televizorju je Panasonic demonstriral tudi delovanje predvajalnikov Blu-ray s posnetki v treh dimenzijah. Datum začetka prodaje prvih 3D televizorjeb še ni določen, znano pa je, da bodo že na začetku na voljo na Japonskem, v Evropi in ZDA.

http://www.panasonic.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji