Objavljeno: 24.10.2009

Amazon Kindle za PC

Navdušenje nad elektronskimi knjigami in elektronskimi bralniki se ta hip, kot kaže, širi hitreje, kot virus gripe H1N1. Novosti se dogajajo tako rekoč vsakodnevno in le dan za tem, ko je glavni tekmec Barnes & Noble objavil svoj bralnik e-knjig Nook, so se zopet zganili pri Amazonu. Šele nekaj tednov po svoji najavi, da gredo z elektronskimi bralniki Kindle na globalni trg, so pri Amazonu najavili še programski bralnik namenjen za osebne računalnike PC. Ta se pridružuje bralniku za mobilne telefone Apple iPhone, ki je na voljo že nekaj mesecev.

Najbrž ni presenečenje, da je Amazon za predstavitve bralnika Kindle for PC izbral prav uradno predstavitev operacijskega sistema Windows 7. Kindle for PC je namreč ena prvih aplikacij, ki podpira tehnologijo večkratnega dotika, ki je vgrajena v Windows 7, čeprav bo program brez težav deloval tudi na okoljih Windows Vista in XP. Kdor bo program uporabljal na ustrezno opremljenih prenosnikih, se bo lahko s kretnjami premikal po straneh elektronskih knjig, povečeval in pomanjševal besedilo ter opravljal zaznamke.

Kindle for PC bo sicer podpiral večino funkcij, ki jih nudijo tudi samostojni bralniki Kindle, vključno s tehnologijo Wihispersync, ki omogoča sinhronizacijo zaznamkov, zapiskov in drugih podatkov med različnimi napravami, ki jih denimo uporablja uporabnik izmenično. Tako kot pri navadnih bralnikih bodo lahko uporabniki elektronske knjige kupovali in prenašali neposredno iz aplikacije, ki je sama po sebi brezplačna in prosto prenosljiva. Prav tako bodo lahko brezplačno dostopali do predhodno kupljenih knjig, ki so shranjene na Amazonovih strežnikih.

Kindle for PC ni zadnja postaja za Amazon. V pripravi imajo še različice za računalnike Apple Macintosh in za pametne telefone BlackBerry, ni pa rečeno, da ne bodo ta nabor kasneje še razširili z drugimi platformami. Povsem na tiho pa so po predstavitvi bralnika Barnes & Noble Nook pri Amazonu naredili zanimivo spremembo. Za 20 dolarjev so znižali ceno predvajalnika Kindle za mednarodni trg, s tem izenačili ponudbo z ameriško različico in B&N Nookom, obenem pa so ukinili omejitev, ki je narekovala ekskluzivno uporabo omrežja operaterja Sprint, ko gre za ZDA. Kindle bo tako kot Nook lahko uporabljal poljubna omrežja, kar lepo nakazuje, kako srdit dvoboj se je vnel med vodilnima ponudnikoma knjig.

http://www.amazon.com/KindleforPC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji