Objavljeno: 4.11.2009

Alternativa Intelu za netobooke

Majhni, lahki in poceni netbooki so v zadnjem letu ena največjih prodajnih uspešnic, vendar mnoge moti, da so si tehnično preveč podobni. Dejstvo je, da je velika večina današnjih modelov zgrajenih na procesorjih Intel Atom, pravih alternativ pa od drugih proizvajalcev ni bilo. To bo zdaj skušalo spremeniti tajvansko podjetje Via Technologies, ki je predstavila novo družino procesorjev Via Nano 3000.

Podjetje, ki že vrsto let ponuja cenejše, a tipično manj zmogljive procesorje od velikana Intela, se je tokrat odločila za drugačno strategijo. Via Nano 3000 je po tehnični plati kot kaže zmogljivejši procesor od Intelovih Atomov, proizvajalec pa trdi, da bo dovolj zmogljiv denimo za dekodiranje video posnetkov v visoki ločljivosti 1080p, kar večina netbookov na platformi Atom danes ne zmore.

Nano 3000 bo na voljo v šestih različnih izvedbah s precej visokimi delovnimi takti med 1 in 2 GHz, 800 MHz hitrim sistemskim vodilom, 64-bitno podporo, naborom ukazov SSE4, pri čemer so dosegli 20% večjo zmogljivost in 20% manjšo porabo od predhodne generacije. Novi procesorji naj bi porabili zelo malo energije, brez težav pa bodo poganjali različne Linuxe in okolje Windows 7. Via Nano 3000 prihaja v prodajo v prvem četrtletju 2010, tedaj pa bodo znani tudi partnerji in cene. Med večjimi podporniki je bil doslej predvsem korejski Samsung.

http://www.via.com.tw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji