Objavljeno: 10.11.2009

Blu-ray se vse bolj uveljavlja

V ZDA so organizirali konferenco Blu-Con 2.0, katere so se udeležili vsi pomembni igralci s področja IT-industrije, filmskih studijev pa tudi prodajalci rešitev. Govora je seveda bilo o nadaljnjem razvoju standarda blu-ray, tako naprav kot medijev. Obenem so postregli tudi s podrobnim pregledom dosedanjega dela.

Analitiki tako predvidevajo, da bo prav leto 2010 pomenilo pravo eksplozijo za blu-ray naprave, k čemer naj bi močno prispevala predvsem občutno nižja cena samih predvajalnikov. Ta naj bi se spustila do meje 100 ameriških dolarjev, medtem ko bodo naprednejši predvajalniki (s profilom blu-ray 2.0 namesto 1.1) veljali 50 dolarjev več. Kot ugotavljajo v eni največjih ameriških trgovskih verig, podjetju Best Buy, se zavedanje kupcev glede tehnologije in vsebin blu-ray povečuje, saj letos to področje pozna že slaba tretjina obiskovalcev njihovih trgovin (leta 2007 je bil ta odstotek 19 %), jih je pa kar 60 odstotkov med njimi nagnjenih k nakupu predvajalnikov in vsebin, še posebej ob pričakovanem znižanju cen. Pri Best Buy so tudi postregli z napovedjo, da bo do leta 2013 kar 95 odstotkov ameriških gospodinjstev opremljenih z visokoločljivimi digitalnimi televizorji, kar naj bi tudi precej pozitivno vplivalo na prodajo blu-ray predvajalnikov. Ameriška zveza ponudnikov zabavne elektronike (CEA) je objavila podatek, da bo do konca leta kar 60 odstotkov ameriških gospodinjstev že premoglo vsaj en HD-televizor.

Pomenljiv je tudi podatek, da je prvič v zadnjih dveh letih status najbolj prodajane vrste blu-ray predvajalnikov izgubil Sonyjev PlayStation 3, saj so ga količinsko presegli (seveda s skupno prodajo) namenski BD-predvajalniki. Mimogrede – Sony je samo letos po svetu prodal 27 milijonov igralnih konzol PS3, od tega 9 milijonov v ZDA.

www.blu-con.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji