Objavljeno: 9.11.2009

Google namesto Exchangea

Predstavljajte si za našo malo Slovenijo običajni scenarij - imamo majhno novo podjetje z največ petimi zaposlenimi, ki bi si rado postavilo informacijsko okolje. Ali naj skoči v Microsoftov objem ali naj se prepusti komu drugemu, npr. Googlu?

Razdelajmo, kaj danes majhno podjetje v resnici potrebuje? Največkrat osebni računalnik (ali prenosnik) za vsakega zaposlenega. Kaj še? Osrednji prostor za hrambo podatkov oz. datotek in seveda programe za obdelovanje tega. Največkrat sta to programa za obdelavo besedil in preglednic, redkeje računovodski program (majhna podjetja uporabljajo računovodske servise), včasih morda kak namenski program. Smo kaj pozabili? Dostop do interneta in elektronsko pošto, seveda.

In najbolj običajna rešitev? Nekdo (podjetje, posameznik, študent) postavi Windows strežnik z Microsoft Exchangeom, uporabnikom pa si kupi Microsoft Office. Ta rešitev je tako zelo običajna, da se je lahko Microsoft pred kratkim pohvalil, da so skupni letni prihodki Microsofta od strežnika Exchange Server kar 2 milijardi dolarjev; če bi bila skupina samostojno podjetje, bi bila deveti največji ponudnik programske opreme na svetu. Pa poglejmo stroške za tako rešitev. Če številke nekoliko zaokrožimo in določimo, da ima naše podjetje pet uporabnikov, gre tako, kot je prikazano v nadaljevanju članka.

To nadaljevanje, in seveda preostanek, si lahko preberete na sledeči povezavi:

Google namesto Exchangea

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji