Objavljeno: 13.11.2009

Visokoločljive vsebine na mobilnih napravah

Nvidia Tegra, eden najzmogljivejših multimedijskih naborov ta hip, utegne v kratkem dobiti hudega konkurenta. V podjetju ZiiLABS so namreč napovedali, da bo njihov novi čip, imenovan ZMS-08 zmogel strojno dekodiranje zahtevnih video vsebin (1080p, H.264) na nizkoporabnih napravah.

Tolmačenje nizkoporabnih naprav vidijo predvsem v vrsti mobilnih telefonov ter dlančnikov, saj naj bi bila njihova rešitev najpogosteje uporablja v navezi z gigaherčnim procesorjem Cortex A8, ki temelji na arhitekturi ARM in je štirikrat zmogljivejši od svojih predhodnikov. Čip ZMS-08 bo skrbel za strojno kodiranje in dekodiranje video vsebin, pretočnost H.264 kodiranega video zapisa pa lahko dosega 40 Mbps. Strojno so podprte tudi druge tehnologije, denimo Adobe Flash 10 in OpenGL ES 2.0 3D-grafika ter zvočna rešitev Xtreme Fidelity X-Fi audio. Povezati se bo znal z dvema USB-vmesnikoma ter HDMI-priključkom, za lažjo vgradnjo v mobilne naprave pa bo poskrbela njegova majhnost – 424-nožični čip namreč meri vsega 13 kvadratnih milimetrov.

Pri ZiiLABS pravijo, da so prve primerke že poslali večim zainteresiranim podjetjem, prve izdelke, opremljene z ZMS-08 pa pričakujemo na trgu v prvih mesecih prihodnjega leta.

www.ziilabs.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji