Objavljeno: 16.11.2009

Novi ploščki s tisočletno življenjsko dobo

Optični mediji se doslej nikoli niso izkazali kot pretirano dobri hranilci podatkov, vsaj ne dolgoročno. Že po treh letih jih namreč precej med njimi postreže z neberljivimi podatki. Podjetje Cranberry LLC je zato razvilo novo vrsto ploščkov, za katere obljubljajo kar tisoč let zanesljive hrambe podatkov.

Diamondisc, kot se novi DVD-ploščki imenujejo, so za predvajalnike tipični zapisljivi DVD-mediji s kapaciteto 4,7 GB. Glavna razlika pa je v sloju, namenjenem hrambi podatkov. Ker ta ni sestavljen iz barvila ter večih slojev odsevnih materialov, je odporen na staranje, hkrati pa lahko novi ploščki prenesejo bistveno višje delovne temperature.

Cranberry na osnovi laboratorijskih testov, opravljenih po metodi ECMA-379 (vrsta preizkusov s temperaturo in vlago), ocenjuje, da bi ploščki DiamonDisc podatke lahko hranili celo tisočletje. Imajo pa veliko pomankljivost, in sicer to, da zanje potrebujemo posebne zapisovalnike. Posamezen zunanji zapisovalnik pa velja 5 tisoč dolarjev in čeprav je v ceno vštetih 150 ploškov DiamonDisc le-ta ni pretirano ugodna. Še posebej ne, če vemo, da bo posamezen plošček nato veljal 35 ameriških dolarjev.

www.cranberry.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji