Objavljeno: 14.11.2009

Malo denarja, veliko muzike

Beseda računalnik je pri domačih uporabnikih že nekaj časa sopomenka za prenosnik. V Monitorju prenosnike preizkušamo v okviru rednih mesečnih preizkusov, po statistiki naše spletne strani pa so najbolj priljubljeni prav najcenejši. Tako smo se odločili za veliki preizkus cenejših prenosnikov in rezultati so, roko na srce, presenetili tudi nas.

Cenovno mejo smo postavili pri okroglo 600 evrih. Po pregledu trgovin se je izkazalo, da imajo praktično vsa večja podjetja vsaj par modelov v tem rangu. Včasih smo za to ceno večinoma dobili izdelke malo znanih izdelovalcev, tako imenovane "barebones" ali prenosnike OEM. Pri nas so se te naprave prodajale pod znamkami, kot so bile Gericom, ChiliGreen, Prestigio in Solonote (nekoč davno je bil priljubljen tudi HPC Note). Tega danes skoraj ne srečamo več, iz preprostega razloga - pri velikih podjetjih so tako močno znižali cene, da so prodajne marže prej omenjenih znamk preprosto izginile.

Seveda pa so tudi izjeme, saj lahko za zelo malo denarja še vedno kupimo prenosnik razmeroma neznanega izdelovalca. Nesnaga (ki jo nekateri imenujejo prodajni katalogi) tu in tam oglašuje razmeroma poceni prenosnike, ki so naprodaj v večjih supermarketih. No, teh naprav večinoma tudi ne dobimo na preizkus. Nemalokrat pa ti prenosniki sploh niso cenejši od modelov znanih izdelovalcev, igrajo predvsem na karto neozaveščenih kupcev, ki padajo pri reklamah o nizkih cenah in "najboljših" ponudbah.

Nadaljevanje in preostanek velikega preizkusa cenejših prenosnikov si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/malo-denarja-veliko-muzike2/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji