Novice

 • Daljinec za navijalce

  Navijanje računalniških sistemov je med uporabniki vse bolj priljubljeno, saj na ta način iz obstoječe strojne opreme lahko izvlečejo še nekaj deset odstotkov več zmogljivosti. Da bi naredili takšna opravila kar se da preprosta, so pri podjetju EVGA pripravili namenski daljinec, ki poskrbi, da se v računalniku ustrezno nastavijo parametri delovanja procesorja, pomnilnika ter grafične kartice.

  Objavljeno: 21.12.2009več
 • Priporočila za varnost v oblaku

  Združenje Cloud Security Alliance je objavilo nova priporočila za ponudnike, pa tudi uporabnike storitev v internetnem oblaku, s katerimi naj bi izboljšali varnost storitev. Združenje storitve v oblaku definira kot storitve na zahtevo, ki jih uporabniki sami naročajo in upravljajo in ki delujejo prek interneta na skupini podatkovnih strežnikov in pomnilniških sistemov. Priporočila naslavljajo 13 različnih področij rabe storitev v oblaku, med katerimi so upravljanje storitev, razpoznava in povezovanje, skladnost s standardi, revizijska sled, sposobnost povrnitev iz napak, aplikativna varnost in upravljanje uporabniških identitet. Cilji priporočil in združenja CSA so predvsem identificiranje vseh potrebnih elementov varnosti, ki lahko zagotovijo kvalitetno izkušnjo za končne uporabnike. Pomanjkljiva varnost je za storitve v oblaku še posebej kritična, saj tovrstne napake lahko hitro zamajajo zaupanje velikega števila uporabnikov.

  Objavljeno: 20.12.2009več
 • Google pripravlja netbook?

  Po tem, ko so v javnost pricurljale informacije o mobilnem telefonu Nexus One, ki ga bo Google po vsej verjetnosti tržil pod lastno tržno znamko, se morda obeta, da bo luč ugledal tudi netbook z znamko Google. Informacije naj bi potrdilo več virov, čeprav kot kaže notebook še ne bo tako hitro nared. Po nekaterih mnenjih Google cilja šele na konec leta 2010. Kljub temu naj bi se Google pogovarjal z nekaterimi proizvajalci, ki bi lahko proizvajali netbook po Googlovi specifikaciji. Najbrž ni nobeno presenečenje, da bo računalnik uporabljal operacijski sistem Google Chrome OS, ki bo nared nekje v letu 2010. Skoraj zagotovo pa bo prenosnik vseboval tudi vmesnik 3D za nenehno povezavo z mobilnimi telefonskimi omrežji.

  Objavljeno: 20.12.2009več
 • Nizkoenergijski modri zob 4.0

  Združenje Bluetooth Special Interest Group (SIG) je predstavilo novo različico brezžičnega vmesnika bluetooth, ki je zaradi majhne porabe energije namenjen precej širši rabi kot doslej. Bluetooth Core Specification Version 4.0 vsebuje tehnologijo za izjemno majhno porabo energije, zaradi česar bomo v bodoče tovrstne vmesnike srečali tudi v izdelkih, kot so zapestne ure, medicinski pripomočki, športni merilniki, varnostne naprave in izdelki zabavne elektronike. Posebnost novega standarda je zelo majhna poraba energije v fazi mirovanja, hiter reakcijski čas na zahteve po povezavi (reda nekaj milisekund) in majhni podatkovni paketi, kar omogoča prenos majhnih statusnih informacij brez velikega pribitka, kot pri današnji tehnologiji bluetooth.

  Objavljeno: 19.12.2009več
 • MySQL 5.5

  Medtem, ko se polemika okoli prihodnosti podatkovne baze MySQL pod okriljem Suna v luči prevzema s strani družbe Oracle še ni polegla, avtorji nemoteno nadaljujejo z razvojem. Nedavno so objavili prvo preizkusno različico nove generacije baze podatkov MySQL 5.5-m2 z delovnim imenom Betony, ki je hkrati prva narejena v okviru nove razvojne strategije, s katero naj bi nove funkcionalnosti in različice objavljali hitreje, kot doslej. Končnica -m pomeni mejnik (milestone), s katero bodo označevali posamezne razvojne faze.

  Objavljeno: 19.12.2009več
 • Blu-ray 3D je že nared

  Združenje Blu-ray Disc Association (BDA) je objavilo, da je zaključilo s pripravo specifikacije za hrambo in prikaz filmov v visoki ločljivosti in treh dimenzijah. Med različnimi možnostmi za predstavitev 3D vsebin izrabili tehnologijo Multiview Video Coding (MVC), razširitev dosedanjega standarda H.264, ki omogoča prikaz vsebin do najvišje podprte ločljivosti 1080p. Uporabniki bodo lahko iz tovrstnih nosilcev Blu-ray lahko predvajali 3D posnetke, ne glede na tip uporabljenega televizorja (LCD, plazma,...) in tehnologije za prikaz 3D slike (polarizacijska očala, mikrozrcala,...).

  Objavljeno: 18.12.2009več
 • Intelovi novi procesorji za 2010

  Intel je na tiskovni konferenci predstavil kar 17 novih procesorjev, ki bodo javno prvič prikazani na januarskem sejmu CES, med temi pa so že dolgo napovedovani procesorji Core i3 in Core i5. Novi procesorji so logično nadaljevanje dosedanjih modelov Core 2 Duo za nižji in srednji cenovni razred namiznih in prenosnih računalnikov. V primerjavi z dosedanjimi imajo vgrajene grafične pospeševalnike v sam CPE, kar zagotavlja hitrejše delovanje celote in manjšo porabo energije. Intel navaja, da s novi procesorji dovolj zmogljivi, da lahko dekodirajo po dva video posnetka v visoki ločljivosti sočasno, ob tem pa procesirajo še druge aplikacije v operacijskem sistemu.

  Objavljeno: 18.12.2009več
 • Ares - razvoj za Palm Pre

  Podjetje Palm, ki je pred časom predstavilo svoj nov operacijski sistem za mobilne naprave WebOS in inovativni mobilni telefon Palm Pre, je zdaj dopolnilo zbirko še z razvojnim okoljem Ares, ki je zdaj na voljo za javni preizkus (različica beta).

  Objavljeno: 18.12.2009več
 • Poravnava med EU in Microsoftom glede brskalnikov

  Evropska komisija in Microsoft sta dosegla dokončni sporazum in poravnavo v protimonopolni tožbi zaradi zlorabe položaja pri možnosti rabe različnih brskalnikov v operacijskih sistemih Windows. Tožba, ki se je vlekla že vrsto let, bo umaknjena, saj je Microsoft skoraj v celoti ugodil zahtevam komisije. Od marca 2010 bo tako Microsoft pripravil obvezno posodobitev, ki bo vsem uporabnikom Windowsov ponudila izbirno okno, v katerem bodo lahko izbrali namestitev in privzeti način rabe za enega ali več brskalnikov na seznamu.

  Objavljeno: 17.12.2009več
 • Večji sektorji za učinkovitejše diske

  Western Digital je sporočil odločitev, da bodo v svojih bodočih diskih ponudili možnost rabe in kupcem priporočili uporabo večjih podatkovnih sektorjev, s čimer naj bi pridobili dodatni pomnilniški prostor in povečali zanesljivost diskov. Današnji diski kljub terabajtnim zmogljivostim še vedno uporabljajo podatkovne sektorje velikosti 512 bytov, kar postaja zelo neučinkovito. Nov predlog je povečava osnovnih sektorjev na 4 KB, s čimer naj bi zmanjšali predvsem porabo prostora za hrambo redundantne kode, s katero je mogoče popraviti morebitne napake na disku.

  Objavljeno: 17.12.2009več