• Asus ponuja tablični netbook

    Asus neutrudljivo nadaljuje s predstavitvami novih različic priljubljenih netbookov s tržnim imenom Eee PC. Tokrat je na vrsti Eee PC T91MT, ki združuje lastnosti majhnega netbooka in tabličnega računalnika z zaslonom občutljivim na večkratni dotik (multitouch). Glede na to, da gre za računalnik, ki ga krmilimo lahko tudi s prsti nekoliko preseneča, da so se odločili za dokaj majhen zaslon, ki po diagonali meri komaj 8,9 palcev in ponuja ločljivost 1024 x 600 pik. Zlasti zato, ker ima Asus v ponudbi kar nekaj netbookov z 10, 11 in celo 12-palčnimi zasloni. Kadar ne rabimo funkcij zaslona na dotik, lahko novinca uporabljamo kot navaden prenosnik z vgrajeno tipkovnico in sledilno ploščico. Po potrebi pa lahko zaslon zavrtimo in poveznemo čez tipkovnico.

    Objavljeno: 2.12.2009
  • Cici Linux

    Vsakdo, ki vsaj malo spremlja dogajanje na področju operacijskih sistemov, ve, da Linux spremlja četa težav. Ena glavnih je nepregledna množica različnih distribucij, podobnih kot jajce jajcu, a hkrati dovolj različnih, da povzročijo marsikateri siv las na glavi neukega uporabnika. A včasih je mnoštvo poti dobro za sprehajalca in tako je tudi v primeru, ko iščemo zanesljiv operacijski sistem za otroke.

    Objavljeno: 1.12.2009
  • Nokia za ljubitelje glasbe

    Nokia je pričela s prodajo novega telefona imenovanega Nokia X6, ki je namenjen predvsem ljubiteljem glasbe. Je namreč idealni odjemalec za spletni servis Nokia Comes With Music, s katerim lahko uporabniki v zamenjavo za naročnino dostopajo do neomejene količine glasbenih posnetkov velikih svetovnih, pa tudi lokalnih založnikov in izvajalcev. Uporabniki servisa bodo poleg dostopa do glasbe imeli tudi ekskluzivno pravico do dodatnih posnetkov, remiksov, video posnetkov in drugih vsebin, ki sicer ne bodo na voljo v redni prodaji. Nokia X6 bo sicer na prodaj za 450 evrov, če ne štejemo morebitnih subvencij telekomunikacijskih operaterjev.

    Objavljeno: 1.12.2009
  • Prodaja strežnikov zopet narašča

    Gartnerjevi analitiki poročajo o spodbudni novici, da je v tretjem četrtletju prodaja strežnikov začela zopet naraščati v primerjavi s prvo polovico letošnjega leta. Skupno so po celem svetu proizvajalci tako prodali za okoli 10,2% več strežnikov kot v drugem četrtletju, čeprav je celoten obseg prodaje še vedno za 15,5% nižji kot v primerljivem obdobju leta 2008. Toda pri Gartnerju so zadovoljni predvsem zato, ker se razmere počasi stabilizirajo, napovedi pa kažejo da se bo rast nadaljevala tudi v naslednjih četrtletjih.

    Objavljeno: 1.12.2009
  • Sony napoveduje invazijo 3D televizorjev

    Pri Sonyu načrtujejo, da bodo 3D televizorji leta 2012 predstavljali že med 30% in 50% celotne prodaje njihovih izdelkov s področja televizije. Taki so vsaj interni načrti, ki so del strategije, s katero naj bi japonski proizvajalec v naslednjih treh letih osvojili približno petino svetovnega tržnega deleža televizorjev LCD. Če se bo to res uresničilo, bo to eden najhitrejši preskokov na novo tehnologijo, kar jih je bilo doslej videti na področju zabavne elektronike.

    Objavljeno: 1.12.2009
  • Netbooki še naprej nezaustavljivi

    Mini prenosni računalniki, t. i. netbooki, bodo tudi v letu 2010 eni pomembnejših prodajnih artiklov, saj po njih posega staro in mlado. Analitiki in proizvajalci samih naprav so nam zaupali par zanimivih trendov za prihajajoče modelno leto.

    Objavljeno: 30.11.2009
  • Google kupuje Teracent

    Podjetje Teracent širši publiki ni pretirano znano, je pa s svojo dejavnostjo, ukvarja se namreč s tehnologijami za prikazovanje spletnih oglasov, privabilo pozornost spletnega velikana. Pri Googlu si očitno želijo inovativnih tehnologij za oglaševanje, zato so bili pripravljeni seči v denarnico.

    Objavljeno: 30.11.2009
  • Boter neželene pošte gre v zapor

    Alan Ralsky, danes 64-letnik, ki velja za enega največjih mojstrov s področja pošiljanja neželene pošte, si je s svojo dejavnostjo prislužil 51-mesečno zaporno kazen.

    Objavljeno: 30.11.2009
  • Prihaja Thunderbird 3.0

    Medtem ko pri Mozilli redno obnavljajo svoj brskalnik Firefox pa njihov odjemalec elektronske pošte Thunderbird že dlje časa ni bil deležen večje spremembe. No, naposled je le prišel na vrsto, na voljo je namreč prva javna različica kandidata za Thunderbird 3.0.

    Objavljeno: 29.11.2009
  • TSMC pripravlja prehod na 28 nm

    Največji svetovni proizvajalec čipov in tiskovin TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) je objavil, da je večino svojih razvojnih kapacitet namenil prehodu na nove procesne tehnologije za izdelavo 28-nm rezin. Kot pravijo pri TSMC-ju, v prihodnje pričakujejo veliko povpraševanje po manjših in energijsko učinkovitih procesorjih – tako tistih za računalnike kot mobilne naprave, po novih rešitvah pa bodo posegali tudi proizvajalci grafičnih procesorjev.

    Objavljeno: 29.11.2009
  • HP s prilagodljivo strežniško arhitekturo

    Podjetje HP je predstavilo HP Converged Infrastructure Arhitecture in povezane storitve ter partnerske rešitve, ki poslovnim uporabnikom omogočajo, da ustvarijo elastičnost v svojih tehnoloških okoljih ter tako podpirajo inovacije v podjetjih.

    Objavljeno: 28.11.2009
  • Nvidia najavila nova GeForca

    Igričarji, ki že nestrpno čakajo najavo najzmogljivejših grafičnih kartic iz tabora Nvidia, bodo morali še malce počakati. Ameriški proizvajalec je namreč povsem tiho predstavil dve novi kartici, ki bosta namenjeni predvsem OEM-proizvajalcem računalnikov. GeForce 310 in GeForce 205 pač po svojih grafičnih zmogljivostih še zdaleč ne blestita, bosta pa poceni.

    Objavljeno: 28.11.2009
  • Lenovo kupuje Lenovo Mobile

    Podjetje Lenovo, ki se ukvarja pretežno s proizvodnjo namiznih in prenosnih računalnikov ter monitorjev, se je odločilo za pridružitev podjetja Lenovo Mobile. Poteza jih bo veljala okoli 200 milijonov ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 28.11.2009
  • Direktor APEK razrešen

    Dosedanji direktor agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK) Tomaž Simonič je bil na zahtevo vlade razrešen s svojega položaja, saj naj bi očitno kršil zakon pri podeljevanju (beri: podaritvi) UMTS-frekvenc druži Tušmobil. Njegovega naslednika bodo poiskali v naslednjih dneh.

    Objavljeno: 27.11.2009
  • Mininova se legalizira

    Mininova je v preteklosti veljala za eno bolj obljudenih spletišč, ki so nudila povezave do predvsem manj legalnih digitalnih vsebin. A tako kot so oblasti stopile na prste strani The pirate bay, ki je mimogrede že nazaj na starih tirnicah, se sedaj tudi Mininova, celo uradno, uklanja volji sodne veje oblasti in ukinja nelegalne povezave.

    Objavljeno: 27.11.2009
  • Z našega bloga - Kindle in PDF

    Konkurenca dela čudeže. Barnes&Noblov Nook se še ni začel prodajati, pa so pri Amazonu že pripravili nadgradnjo programske opreme za Kindle, ki omogoča prikaz dokumentov PDF na napravah, ki doslej tega niso omogočale.

    Objavljeno: 26.11.2009
  • Z našega bloga - Zvrhan pehar cukrčkov za Windows 7

    Marsikateri skeptik se sprašuje, v čem je pravzaprav Windows 7 boljši od svojega predhodnika Windows XP. Če pogledamo samo na šminko, je razlika očitna – a to seveda skeptika ne prepriča, marveč ga le še utrdi v svojem prepričanju.

    Objavljeno: 26.11.2009
  • Corel rešen tik pred propadom

    Podjetje Corel, nekoč mogočni ponudnik risarskih programov, pred leti pa tudi resen tekmec izdelkom družine Microsoft Office, se je v časih ekonomske krize znašel pred resnimi izzivi za nadaljnje preživetje. Šele nedavno je dobil finančno injekcijo doslej večinskega lastnika, investicijske družbe Vector Capital, ki je kupila večjo količino delnic Corela in postala kar 68% lastnik podjetja. Brez te poteze bi se najbrž nadaljevalo izgubljanje vrednosti delnic na trgu, ki so posledice velikega padca prodaje - kar za okoli 20% v primerjavi z lanskim letom.

    Objavljeno: 26.11.2009
  • Open Xchange vključuje socialna omrežja

    Odprtokodno orodje za skupinsko sodelovanje in elektronsko pošto Open Xchange, ki je nastal kot alternativa bolj znanemu Microsoft Exchange Serverju, išče nove priložnosti in kupce s povezovanjem v socialna omrežja. Uporabniki Open Xchangeja bodo tako od februarja lahko v enotnem odjemalcu lahko spremljali elektronska sporočila iz redne elektronske pošte, pa tudi številnih priljubljenih spletnih socialnih servisov, med katerimi Facebook, Twitter in LinkedIn. Spletni odjemalec bo omogočal filtriranje in razvrščanje sporočil v ustrezne predale za lažje prebiranje pa tudi ločevanje zasebnih od poslovnih sporočil.

    Objavljeno: 26.11.2009
  • BenQ nReader

    Tajvanski BenQ se je pridružil za zdaj še peščici ponudnikov, ki ponujajo bralnike elektronskih knjig. Njihov prvenec z imenom nReader K60 ima 6-palčni zaslon z digitalnim črnilom, ki premore ločljivosti 800 x 600 pik. V primerjavi s tekmeci, kot sta Amazon Kindle in Barnes & Noble Nook je nReader tako rekoč univerzalni bralnik, saj zna prikazovati elektronske knjige in dokumente v zapisih ePub, PDF, TXT, HTML strani in dokumente napisane v Wordu.

    Objavljeno: 26.11.2009
  • Infosek 2009

    Mesec november je v Novi Gorici, vsaj kar IT stroke zadeva, že tradicionalno rezerviran za konferenco "Infosek". Organizatorjem iz podjetja "Palsit" je tudi letos uspelo na osrednji strokovni dogodek za informacijsko varnost v Sloveniji privabiti priznane domače in tuje predavatelje, predvsem pa približno 300 slušateljev. Hotel "Perla" so tako za tri dni zasedli informatiki, sistemski administratorji, IT direktorji pa tudi ostali strokovnjaki željni znanj s področja informacijske varnosti, ki jih potrebujejo pri svojem delu.

    Objavljeno: 25.11.2009
  • Novi Monitor že na voljo

    Mesec je ponovno naokoli, kar pomeni, da se je na prodajnih policah zopet znašla nova številka revije Monitor. Ker se počasi že bližajo prazniki, smo pripravili velik preizkus izredno priljubljenih digitalnih fotoaparatov. Zanimal nas je predvsem spodnji del ponudbe, torej modeli, katerih cene se gibljejo do 200 evrov.

    Objavljeno: 25.11.2009
  • Potrditev za 12 evropskih telekomunikacijskih reform

    Evropski parlament je po dolgih pogajanjih sprejel paket kar 12-ih reform, ki spreminjajo pogoje delovanja telekomunikacijskega sektorja, pa tudi pravice in odgovornosti vsakega uporabnika storitev v 27-terici držav Evropske unije. Sprejemanje reform je zaznamovala predvsem ostra diskusija glede nekaterih reform, zlati glede odgovornosti in varovalk za potrošnike, kar se tiče ilegalne izmenjave datotek. Ker so nekatere države na tem področju že sprejele lastno zakonodajo, so se v parlamentu kresali nasprotujoči predlogi, ki so pustili nekatere nezadovoljne tudi po sprejetju paketa reform.

    Objavljeno: 25.11.2009
  • Tretja generacija žepnih kamer Creative Vado HD

    Creative Labs je predstavil prenovljeno, že tretjo generacijo žepnih mini video kamer Vado HD, ki omogočajo snemanje posnetkov v visoki ločljivosti. Prenovljene video kamere zdaj izdelujejo boljše posnetke v slabih svetlobnih razmerah, omogočajo ročno nastavitev parametrov slike (npr. osvetlitve), možno pa je priključiti tudi zunanji stereo mikrofon in slušalke. Vado HD ima odslej poseben način, ki aktivira snemanje ob premikanju v kadru, precej pa so izboljšali kakovost slikanja fotografij. Kamere sicer snemajo posnetke v ločljivosti 720p, 4 GB vgrajenega pomnilnika pa je dovolj za okoli 2 uri video posnetkov ali okoli 7.000 fotografij. Priložena je programska oprema Vado Central za operacijske sisteme Windows in Mac OS, ta pa omogoča preprost prenos posnetkov v številne priljubljene video in foto spletne servise. V ZDA je Vado HD na prodaj za 180 dolarjev, kupci pa lahko izbirajo med različnimi barvami ohišja.

    Objavljeno: 25.11.2009
  • Zamenjava v vodstvu T-2

    Matevž Turk ni več direktor drugega največjega telekomunikacijskega operaterja v Sloveniji, družbe T-2. Vodenje podjetja, ki je v zadnjem času zabredlo v velike finančne težave, je prevzel Uroš Rožič, ki je bil ob bok Turku postavljen šele nedavno. Ne Turk ne predstavniki lastnika, investicijske družbe Zvon Ena, ne želijo komentirati spremembe, neuradno pa je govora o medsebojnem nezadovoljstvu nad pogoji delovanja in rezultati poslovanja.

    Objavljeno: 24.11.2009
  • Casio za težavna okolja

    Casio ima nov fotoaparat namenjen vsem tistim, ki želijo fotografirati v težkih vremenskih razmerah, vključno pod vodno gladino. Novi EX-G1 ima nenavadno oblikovano ohišje, ki pa skupaj z držali in tipkami omogoča dober oprijem in enostavno krmiljenje tudi v denimo spolzkih razmerah. Fotoaparat poleg tega lahko tudi po uro naenkrat uporabljamo v globini okoli tri metre brez posebnega podvodnega ohišja. Prav tako se dobro znajde v dežju, odporen pa je tudi na prah in udarce. Sodeč po trditvah japonskega proizvajalca brez težav prenese padce z višine dveh metrov.

    Objavljeno: 24.11.2009
  • Wikipedia izgublja prostovoljce

    Sodeč po pisanju revije Wall Street Journal in opazovanju nekaterih raziskovalcev najbolj znana spletna enciklopedija Wikipedia v zadnjem času hitreje izgublja prostovoljce, kot pridobiva nove. Prostovoljno delo in vpisovanje novih gesel in razlag je pravzaprav bistvo uspeha Wikipedie, vendar naraščajoče število gesel in razlag pred upravitelje postavlja nove in nove težave. Razlogov za nezadovljstvo prostovoljcev je več, v zadnjem času pa se je število odhajajočih močno povečalo. Če so še lani v enakem obdobju prešteli odhod okoli 4.900 avtorjev, je bilo letos v zadnjem četrtletju takih že 49.000, desetkrat več. In to velja le za angleški del spletne enciklopedije.

    Objavljeno: 24.11.2009
  • IBM razvija prevajalnik besedil

    IBM že več mesecev interno preizkuša novo programsko opremo za samodejno prevajanje besedil, ki se uči s pomočjo predlogov, primerov in napak, ki jih končni uporabniki sporočajo sistemu. Gre za projekt z imenom n.Fluent, ki ga razvijajo v okviru raziskovalnega laboratorija IBM Research, v učenje sistema in odpravljanje napak pa je vključenih kakih 400.000 zaposlenih iz podružnic po celem svetu. Doslej so v 11 podprtih jezikov prevedli in s strani uporabnikov preverili ter potrdili čez 400 milijonov besed in besednih zvez, rešitev pa še naprej izboljšujejo.

    Objavljeno: 24.11.2009
  • Google predlaga nov programski jezik

    Google se ne ukvarja zgolj z razvojem spletnih storitev temveč kje zelo aktiven tudi na področju razvoja orodij, s katerimi je mogoče razvijati razne rešitve. Nedavno so tako kot odprto kodo objavili svoj predlog novega programskega jezika, ki je nekakšna mešanica dinamičnega okolja, kot je Phyton in hitrosti ter zanesljivosti, ki jih nudita C oziroma C++.

    Objavljeno: 23.11.2009
  • Diskeeper preprečuje fragmentacijo

    Nova generacija pomožnega programa Diskeeper 2010 prinaša pomembno inovacijo - program s posebnim algoritmom omogoča pisanje datotek na disk na tak način, da preprečuje kasnejšo fragmentacijo datotek. Avtorji trdijo, da algoritem IntelliWrite ob zadostni količini prostora na disku zagotavlja okoli 85% vnaprejšnje odpravljanje fragmentacije datotek, kar zagotavlja optimalen in hiter dostop do diska. Ker se sprememba dogaja predvsem v fazi zapisovanja datotek, je pribitek na hitrost delovanja sistema minimalen, kar pa se pozitivno odraža v fazi branja datotek, kjer ni sistemskega pribitka. Novi Diskeeper pozna tudi druge čarovnije, kot je algoritem I-FAAST, s katerim zaznava najbolj uporabljene datoteke in jih postavi na mesto z najhitrejšim stalnim dostopom.

    Objavljeno: 23.11.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji