Objavljeno: 30.11.2009

Netbooki še naprej nezaustavljivi

Mini prenosni računalniki, t. i. netbooki, bodo tudi v letu 2010 eni pomembnejših prodajnih artiklov, saj po njih posega staro in mlado. Analitiki in proizvajalci samih naprav so nam zaupali par zanimivih trendov za prihajajoče modelno leto.

Mnenja glede definicije netbookov bodo še naprej deljena. Čeprav Intel in Microsoft vztrajata pri tem, da so netbooki prenosni računalniki z diagonalami zaslona do 10 palcev, pa se proizvajalci na njune navedbe požvižgajo in menijo, da so netbooki lahko opremljeni z do 12-palčnimi zasloni. Prav kategorija mini prenosnikov z zasloni diagonale med 10 in 12 palcev naj bi bila najbolj prodajana v letu, ki prihaja. Te visokoločljive zaslone bodo popirale tudi zmogljivejše grafične rešitve, saj sta tako ATI kot Nvidia pripravljena proizvajalcem prodati svoje mobilne grafične rešitve, ki jih sicer videvamo pri bolje opremljenih prenosnikih standardnih velikosti.

Med skoraj standardne lastnosti novih modelov se bodo uvrstili tudi vmesniki za povezovanje z mobilnimi omrežji, analitiki pa prav zaradi vse boljše založenosti z opremo ter visokega povpraševanja v tem segmentu ne pričakujejo večjih padcev cen. Po strojni plati bomo v letu 2010 ugledali novo generacijo Intelovih nizkoporabnih procesorjev Atom, prav tako pa naj bi bila čez nekaj mesecev nared Nvidijina mobilna platforma Ion 2. Pri AMD/ATI-ju glede prodora na področje mini prenosnih računalnikov še molčijo, a brez načrtov bržkone niso. Bo pa zato izbira netbookov v 2010 toliko pestrejša in, mnja, težja, tudi zaradi številnih novih barvnih kombinacij, ki naj bi bile odločilne predvsem pri predstavnicah nežnejšega spola.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji