Objavljeno: 1.12.2009

Prodaja strežnikov zopet narašča

Gartnerjevi analitiki poročajo o spodbudni novici, da je v tretjem četrtletju prodaja strežnikov začela zopet naraščati v primerjavi s prvo polovico letošnjega leta. Skupno so po celem svetu proizvajalci tako prodali za okoli 10,2% več strežnikov kot v drugem četrtletju, čeprav je celoten obseg prodaje še vedno za 15,5% nižji kot v primerljivem obdobju leta 2008. Toda pri Gartnerju so zadovoljni predvsem zato, ker se razmere počasi stabilizirajo, napovedi pa kažejo da se bo rast nadaljevala tudi v naslednjih četrtletjih.

IBM je v teh negotovih časih ohranil primat na trgu strežnikov s skupno 31,7% doseženega tržnega deleža, vendar mu Hewlett-Packard s 30,2% tesno diha za ovratnikom. Sledijo Dell, Sun in Fujitsu. Med vodilnimi so vsi zabeležili rast prodaje glede na prejšnje četrtletje razen družbe Sun, ki drago plačuje negotovosti povezane z prevzemom s strani družbe Oracle.

Prav zapleti s pridobitvijo ustreznih dovoljenj, zlasti v EU, so povzročili, da se je prodaja pri Sunu zmanjšala kar za 32,3% glede na enako obdobje leta 2008. To s pridom izkoristila IBM in HP, ki sta dele prodaje strežnikov Unix povečala iz 36,4 na 40,9% oziroma iz 28 na 29,3%, medtem ko je Sunov delež zdrsnil iz 29,2 na 24,2%. Da bi bila mera polna, je segment strežnikov Unix v celoti padel več kot na ostalih področjih, skupno 21,2% glede na lansko leto v primerjavi s strežniki x86, kjer je padec znašal 11,4%.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji