Objavljeno: 24.11.2009

Wikipedia izgublja prostovoljce

Sodeč po pisanju revije Wall Street Journal in opazovanju nekaterih raziskovalcev najbolj znana spletna enciklopedija Wikipedia v zadnjem času hitreje izgublja prostovoljce, kot pridobiva nove. Prostovoljno delo in vpisovanje novih gesel in razlag je pravzaprav bistvo uspeha Wikipedie, vendar naraščajoče število gesel in razlag pred upravitelje postavlja nove in nove težave. Razlogov za nezadovljstvo prostovoljcev je več, v zadnjem času pa se je število odhajajočih močno povečalo. Če so še lani v enakem obdobju prešteli odhod okoli 4.900 avtorjev, je bilo letos v zadnjem četrtletju takih že 49.000, desetkrat več. In to velja le za angleški del spletne enciklopedije.

Razlogi za nezadovoljstvo in spore med avtorji so znani že vrsto let. V opise gesel se je prikradlo veliko nenamernih, pa tudi namernih napak, zaradi katerih so skrbniki Wikipedije uvedli številna pravila in nadzor nad vnosi. Toda rezultat teh je večkrat situacija, kjer avtorjem preprosto zbrišejo oziroma spremenijo besedilo brez kake posebne obrazložitve. Za avtorje to večkrat pomeni stran vržen čas, zato tudi številni odhodi. Mnogi so se tudi naveličali neskončnih debat med zagovorniki različnih stališč in razlag posameznega gesla, pri čemer skrbniki enciklopedije prepuščajo skupnosti, da sama razreši razhajanja.

Wikipedija ima danes samo v angleškem delu čez 13 milijonov člankov in še vedno daleč vodi med spletnimi enciklopedijami. Toda njena prihodnost in vodilni položaj nista za večno varni. Neažurnost je kritični dejavnik za uspeh in pospešeno odhajanje avtorjev bi lahko pomenilo hiter zaton, najbrž na račun nekaterih mlajših, a agresivnih tekmecev. Avtorji enciklopedije zato mrzlično iščejo primerne ukrepe, ki se, po resnici povedano, tičejo vendarle relativno majhnega števila gesel, ki pa so zelo odmevna. Večino drugih člankov urejajo tipično zelo majhne skupine ljudi ali celo posamezniki.

http://www.wikipedia.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji