Objavljeno: 23.11.2009

Google predlaga nov programski jezik

Google se ne ukvarja zgolj z razvojem spletnih storitev temveč kje zelo aktiven tudi na področju razvoja orodij, s katerimi je mogoče razvijati razne rešitve. Nedavno so tako kot odprto kodo objavili svoj predlog novega programskega jezika, ki je nekakšna mešanica dinamičnega okolja, kot je Phyton in hitrosti ter zanesljivosti, ki jih nudita C oziroma C++.

Programski jezik z imenom Go ima status eksperimentalnega razvojnega okolja, kar pomeni, da je še daleč od tega, da bi ga bilo mogoče uporabljati v produkcijske namene. Zato pa Google želi dobiti koristne predloge iz skupnosti. Za Go je značilno, da je načrtovan z mislijo na večkratno vzporedno procesiranje, kakršnega srečamo v aplikacijah v oblaku.

Obenem so ohranili lahkotnost sintakse in objektno usmerjenost ter uvedli učinkovite mehanizme za sproščanje pomnilnika, ki ni več v rabi. Google trdi, da zna prevajalnik za Go prevajati tudi velike količine kode v le nekaj sekundah, izvršna koda pa deluje s hitrostjo primerljivo s prevajalniki za jezik C. Go je objavljen z licenco BSD, trenutno pa deluje na Linuxu in Mac OSu. V pripravi so še različice za okolje x86 in okolja ARM.

http://golang.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji