Objavljeno: 27.11.2009

Direktor APEK razrešen

Dosedanji direktor agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK) Tomaž Simonič je bil na zahtevo vlade razrešen s svojega položaja, saj naj bi očitno kršil zakon pri podeljevanju (beri: podaritvi) UMTS-frekvenc druži Tušmobil. Njegovega naslednika bodo poiskali v naslednjih dneh.

Brezplačna podelitev frekvenc družbi Tušmobil je že takoj po objavi močno razburila ostala podjetja na področju mobilne telefonije, ki so javno protestirala proti tej odločitvi. Pa to ni bila edina sumljiva poteza APEK, saj so družbo kriminalisti preučevali tudi zaradi suma kršitev pravilnika pri najemanju zunanjih svetovalcev.

Vlada je že določila (vsaj) začasnega direktorja, ki bo nasledil Simoniča. Vršilec dolžnosti bo do objave razpisa za omenjeno delovno mesto Dušan Schuster, ki ima po mnenju poznavalcev velike možnosti, da se na tem položaju tudi obdrži. Kandidat številka dve pa utegne biti prav zdajšnji namestnik Miha Krišelj.

Upravno sodišče je prejšnji mesec na pritožbo operaterja SI.MOBIL razveljavilo odločbo APEKa o podelitvi frekvenc UMTS družbi Tuš Mobil in zahtevalo obnovo postopka. O tem, ali je APEK res kršil zakon o elektronskih komunikacijah, ko je razpis za podelitev frekvenc za UMTS objavil samo v Uradnem listu, ne pa tudi na svojih spletnih straneh, se krešejo ugledna pravna mnenja. Če je bila izgubljena tožba na Upravnem sodišču (ki sploh ni bila prva) samo izgovor aktualne vlade za odstavitev nezaželjenega direktorja Simoniča (ki ga je postavila prejšnja vlada), bomo videli prav kmalu, če bo novi direktor nadaljeval Simoničevo v glavnem uspešno politiko regulacije telekomunikacijskih trgov, ali pa jo bo na pritisk Telekoma Slovenije in njegovih botrov moral spremeniti.

www.apek.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji