Objavljeno: 20.11.2009

Internet Explorer 9 in Office 2010 Beta

Microsoft je izpolnil obljubo in na konferenci za razvijalce PDC objavil javne preizkusne različice izdelkov iz družine Office 2010. Na voljo so 32-bitne in 64-bitne različice izdelkov, tako pisarniških programov, kot strežniških izdelkov, kot so SharePoint 2010 in Project Server 2010.

Toda če je bila objava izdelkov Office 2010 napovedana, o izdelkih pa že precej znanega, je udeležence presenetila najava prvih značilnosti nove generacije spletnega brskalnika Internet Explorer 9. Preseneča že dejstvo, da je Microsoft o novosti spregovoril komaj nekaj tednov po tem, ko se je pravzaprav začel interni razvojni projekt. To seveda pomeni, da bodo prave značilnosti znane šele čez čas. Že zdaj pa je znano, da bo IE9 imel zanimivo novost, strojno podporo za spletno grafiko, kjer bodo z grafičnimi procesorji komunicirali prek vmesnika Direct2D. S tem posredno napovedujejo, da bodo bodoči brskalniki najverjetneje gostovali večpredstavne vsebine in najbrž tudi igre, ki bodo precej bolj zahtevne, kot današnji spletni programi.

Microsoft pospešeno dela tudi na hitrejšem izvajanju JavaScripta, kjer so ga tekmeci zopet začeli prehitevati. Obenem želijo še povečati združljivost s spletnimi standardi. Novost pri Microsoftu je tudi nova razvojna različica orodja Silverlight 4, ki prihaja na preizkus med uporabnike le štiri mesece po predstavitvi Silverlighta 3. Microsoft je izboljšal podporo za spletne aplikacije, ki za delovanje ne rabijo okna brskalnika, dodali so funkcije za tesno povezljivost z novimi orodji Visual Studio 2010 ter strežniki SharePoint 2010. Novost je tudi nova podpora za spletne kamere in mikrofone, s čimer lahko pričakujemo nove napore na področju spletnih komunikacij.

officebeta.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji