Objavljeno: 17.12.2009

Večji sektorji za učinkovitejše diske

Western Digital je sporočil odločitev, da bodo v svojih bodočih diskih ponudili možnost rabe in kupcem priporočili uporabo večjih podatkovnih sektorjev, s čimer naj bi pridobili dodatni pomnilniški prostor in povečali zanesljivost diskov. Današnji diski kljub terabajtnim zmogljivostim še vedno uporabljajo podatkovne sektorje velikosti 512 bytov, kar postaja zelo neučinkovito. Nov predlog je povečava osnovnih sektorjev na 4 KB, s čimer naj bi zmanjšali predvsem porabo prostora za hrambo redundantne kode, s katero je mogoče popraviti morebitne napake na disku.

WD celo načrtuje uporabo nekoliko daljših zapisov ECC, s čimer bodo pridobili na zanesljivosti oziroma pri možnostih povrnitve podatkov, pa bodo zaradi manjšega števila takih zapisov še vedno pridobili med 7% in 11% uporabnega prostora za podatke, odvisno od velikosti diska. S tem lahko kar občutno prihranijo prostor brez večanja števila sledi ali pomnilniških površin.

Za uporabo večjih sektorjev bo potrebno uporabljati novejše operacijske sisteme, kot so Windows Vista, Windows 7 ali novejše različice Mac OS X, ki imajo podporo za 4 K sektorje že vgrajeno. Uporabniki bodo imeli tovrstno možnost v priloženem pomožnem programu, s katerim bodo pred pripravo diska izbrali velikost sektorjev. Nekateri modeli družine diskov WD Caviar Green to možnost že podpirajo drugo leto pa naj bi podobne zmožnosti dobili praktično vsi novi modeli z velikostmi več kot 500 GB. Opcijo "Advanced Format" bo WD tudi jasno označeval na embalažah izdelkov.

http://www.wdc.com/advformat

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji