Objavljeno: 15.12.2009

Boxee Beta in Boxee Box

Mlado in hitro rastoče podjetje Boxee je predstavilo novo generacijo istoimenske programske opreme za hišni kino in prvič tudi specializirano strojno opremo Boxee Box, ki bo lahko poganjala nov program. Večpredstavni prevajalnik, ki je bil doslej v resnici na voljo v zgodnji alfa različici, je s tem tudi vstopil v novo razvojno, tokrat beta fazo, uradno pa ga bodo predstavili na januarskem sejmu CES v Las Vegasu. Beta pa ni zgolj kozmetično spremenjen program temveč radikalno drugačen predvajalnik, ki so mu spremenili vse od videza, do funkcionalnosti. Z grafične plati je postal Boxee morda eden najbolj izpopolnjenih HTPC programov, avtorji pa so se še posebej osredotočili na enostavnejše krmiljenje in hiter dostop do ključnih funkcij programa.

Boxee omogoča predvajanje vseh lokalnih večpredstavnih vsebin (filmi, glasba, fotografije), toda prave inovacije srečamo šele v povezavi s spletnimi storitvami in socialnimi omrežji. Avtorji so še nadgradili dosedanji koncept aplikacij, ki jih je zdaj že skoraj 140, med katerimi so tako viri pretočnih vsebin, kot tudi nekatere novosti, denimo poenostavljen spletni brskalnik mišljen za uporabo na televizorju. Boxee je obenem prvi program, ki ima vgrajen iskalnik večpredstavnih vsebin, kar pride prav predvsem pri spremljanju TV nanizank.

Na podlagi iskalnega niza najde vir in aplikacijo, ki je potrebna za ogled iskane vsebine. Priljubljene programe lahko postavimo v čakalno vrsto, označimo pa lahko celo to, da bo Boxee nove epizode priljubljene nanizanke samodejno iskal in postavljal v čakalno vrsto za ogled. Če to ni dovolj, lahko s programom Boxee integriramo vire iz Facebooka in Twitterja, prav tako pa lahko drugim udeležencem omrežij posredujemo svoja priporočila in komentarje.

Boxee pa je v novi različici močno spremenjen tudi pod pokrovom. Avtorji so dosedanji grafični vmesnik OpenGL zamenjali z DirectX, predvsem pa so se odločili, da bodo pri predvajalnikih podprli specifikacijo DXVA, s katero Boxee lahko neposredno izrablja strojno opremo za pospeševanje dekodiranja video posnetkov v visoki ločljivosti. S tem bo mogoče brez težav kot predvajalnike uporabljati razmeroma poceni računalnike, denimo take s platformo Nvidia Ion in celo nekatere netbooke.

Kdor bi želel kljub temu specializiran predvajalnik, bo Boxee ponudil namensko škatlico imenovano Boxee Box. Gre za nenavadno oblikovan (poševno odrezan kos kocke) specializiran predvajalnik, ki ga je oblikoval Astro Studios (Nike, Alienware), proizvajal pa ga bo Dlink. Predvajalnik ima vse, kar rabimo za uporabo Boxeeja na televizorju - vmesnik HDMI, optični in stereo zvočni izhod, ožičeni in brezžični orežni vmesnik, 2 vhoda USB in seveda daljinec. Cena za Boxee Box še ni določena, medtem ko bo sam program Boxee tako kot doslej na voljo brezplačno.

Boxee Beta smo pri Monitorju že dobili, v kratkem lahko pričakujete poročilo o prvih vtisih.

http://www.boxee.tv

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji