Objavljeno: 6.12.2009

Naj objektive menjujemo ali ne?

Z veliko cenitvijo postajajo aparati DSLR vse bolj zanimivi tudi za manj zahtevne fotografe. Že zaradi velikosti in videza dajejo vtis višjih zmogljivosti in obljubljajo teoretično boljše fotografije. Pa so dejansko boljši od kompaknih modelov višjega razreda? Da in ne.

Že vsaj trideset let veljajo zrcalno-refleksni aparati z izmenljivimi objektivi (torej aparati SLR, "Single Lens Reflex", po slovensko tudi enooki aparati) za najbolj vsestransko fotografsko orodje. Kompaktni fotoaparati so načeloma vedno veljali za slabše in manj vsestranske. Te delitve so v digitalnih časih morda celo bolj logične kot v časih filma, saj smo v filmskih časih v obeh tipih aparatov uporabljali povsem enako tipalo - analogni fotografski film. Danes pa se tipala med DSLRji in digitalnimi kompaktnimi fotoaparati močno razlikujejo.

A začnimo najprej pri delovanju in tehničnih razlikah med prvimi in drugimi. Bistvo zrcalno-refleksnih aparatov je v tem, da pri fotografiranju vidimo točno to, kar se kasneje zapiše na tipalo (ali film). Od tod tudi besede zrcalo in refleksno, saj potuje svetloba iz objektiva do našega očesa prek zrcala ter peterokotne prizme (ali, pri cenejših modelih, dodatnih zrcal). S tem fotograf vidi praktično isto sliko, kot jo zajame aparat. Pred prihodom aparatov SLR so imeli aparati še en objektiv nad glavnim (TLR oziroma "twin lens reflex", znani so predvsem aparati Rolleiflex), oziroma dodatno kukalo ob strani (t. i. "rangefinder" aparati, kot so tisti iz Leica serije 'M'). Ta zrcala ter prizma pa so hkrati tudi največja slabost aparatov SLR, saj zahtevajo razmeroma veliko prostora znotraj aparata.

Prav zaradi tega so nekateri aparati tipa rangefinder še vedno tako priljubljeni (in dragi), denimo tisti podjetja Leica. Ti aparati postavijo objektiv bistveno bliže optičnem tipalu ali filmu in to olajša izdelavo širokih objektivov. Hkrati so lahko bistveno manjši kot SLRji, zaradi drugačnega zaklopa (pred zajemom fotografije ni treba umikati zrcala), pa tudi bistveno tišji.

Preostanek in nadaljevanje članka lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/id_3006/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji