Objavljeno: 2.12.2009

Telekom ponovno zmagal na sodišču

Upravno sodišče je na pritožbo Telekoma Slovenije odpravilo odločbo Urada za varstvo konkurence od 31.3.2008, s katero je Urad ugotavljal, da je Telekom Slovenije od leta 2001 do leta 2005 zlorabljal prevladujoči položaj, s tem da je neupravičeno pogojeval vzpostavitev ADSL povezave in priključka s prehodno vzpostavitvijo ISDN priključka ter jo vrnilo UVKju v ponovni postopek. Upravno sodišče v obrazložitvi sodbe poudarja, da je UVK nepopolno ugotovil dejansko stanje, ter da bi moral primerjati Telekomove stroške s posodabljanjem omrežja in stroške uporabnikov, ki so morali ob priključku ADSL kupiti še priključek ISDN.

To je že druga odločba UVK v dobrem mesecu dni, ki je bila na pritožbo Telekoma Slovenije odpravljena in vrnjena UVKju v ponovni postopek. V oktobru je Upravno sodišče odpravilo odločbo UVKja od 22.10.2007, s katero je Urad ugotavljal, da je Telekom od aprila 1998 do februarja 2009 zlorabljal prevladujoči položaj, s tem ko je družbi ABM neutemeljeno zavračal vključitev posebne številke iz skupine 0880 za dostop do interneta. Tudi v tej odločbi naj bi UVK nepopolno ugotovil dejansko stanje.

Razveljavitev dveh odločb postavlja pod vprašaj kakovost dela na UVKju. Trajanje postopkov kaže, da delo tudi ni preveč učinkovito; čeprav se je zloraba s paketno prodajo ISDN in ADSL priključkov začela že na začetku leta 2001, je UVK šele konec leta 2004 uvedel postopek, medtem ko je pri zlorabi s posebnimi telefonskimi številkami UVK potreboval kar osem let od uvedbe postopka do izdaje odločbe. UVK ima že ves čas tako finančne kot kadrovske težave in čeprav je predsednik vlade dal UVKju načelno podporo že ob nastopu mandata lansko leto, le ta še ni bila realizirana, niti v obliki neodvisnega statusa UVKja (odcepitev od Ministrstva za gospodarstvo) niti s prepotrebnim povečanjem njegovega proračuna, ki se je namesto tega celo zmanjšal. Dokler UVK ne bo mogel normalno opravljati svojega dela tudi ne moremo pričakovati kakovostnih odločb, ki ne bi "padale" na Upravnem sodišču.

http://www.telekom.si/podjetje/sredisce_za_vlagatelje/javne_objave/1835/

http://www.telekom.si/podjetje/sredisce_za_vlagatelje/javne_objave/1822/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji