Objavljeno: 22.12.2009

Intel Atom nove generacije

Čeprav malce nepričakovano, je prav nova generacija varčne mobilne platforme Intel Atom postregla s čipom, prvim tega proizvajalca, ki v procesorski sredici integrira grafiko in pomnilniški krmilnik. Uradna prodaja se začne tik po novem letu, takrat pa je pričakovati tudi pravcato poplavo novih mini prenosnih računalnikov in drugih mobilnih naprav na tej osnovi.

Najnovejšo platformo Intel Atom za netbooke sestavljata procesor Intel Atom N450 in nov nizkonapetostni nabor čipov Intel NM10 Express. Pri namiznih računalnikih vstopnega razreda platformo sestavlja procesor Intel Atom D410 ali dvojedrni procesor D510, povezan z naborom čipov Intel NM10 Express. Procesorji Intel Atom, razviti za male naprave in z nizko porabo energije, so še naprej najmanjši Intelovi čipi, izdelani s 45-nanometrskim proizvodnim procesom »high-k metal gate«. Celoten paket, vključno z naborom čipov, je s pomočjo višje integracije in 45-nanometrske proizvodnje odslej še manjši, kar bo proizvajalcem omogočilo razvoj manjših, bolj kompaktnih zasnov sistemov, ki bodo tudi cenejše in zmogljivejše.

Med najpomembnejšimi lastnostmi nove platforme je integracija pomnilniškega krmilnika in grafike v osrednjo procesno enoto – prvič pri čipih x-86. To prinaša zmanjšanje števila čipov s treh (CPU, nabor čipov in krmilniško vozlišče I/O) na dva (CPU in nabor čipov), nižjo porabo energije (20 odstotkov glede na prejšnjo generacijo) ter občutno znižanje stroškov in velikosti. N450 je enojedrni procesor Atom s 512 KB predpomnilnika L2 in skupno porabo 7 vatov (TDP, vključena poraba nabora čipov). Enojedrni procesor Atom D410 za vstopne namizne računalnike je prav tako opremljen s 512 KB predpomnilnika L2, skupna poraba pa dosega 12 vatov (vključno z naborom čipov). Atom D510 je dvojedrni procesor za vstopne namizne osebne računalnike z 1 MB predpomnilnika L2 in skupno porabo 15 vatov (vključno z naborom čipov). Vsi novi procesorji delujejo pri 1,66 GHz.

www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji