Objavljeno: 28.12.2009

Microsoft izgubil tožbo za XML v Wordu

Ameriško zvezno prizivno sodišče je izdalo sodbo, v kateri je majhno kanadsko podjetje i4i dobilo tožbo proti velikanu iz Redmonda, v kateri so Microsoft obtožili kršenja patentnih pravic povezanih z nekaterimi deli namenske kode XML (imenovane Custom XML), ki jo proizvajalec uporablja v programu Word in dokumentih s končnicami DOCX, DOCM in XML. Microsoft je sprva tožbo izgubil že maja 2009, zdaj pa je sodbo potrdilo tudi prizivno sodišče.

Med tem, ko pri Microsoftu še vedno iščejo pravne možnosti za ponovno zaslišanje in napovedujejo celo pritožbo ameriškemu vrhovnemu sodišču, se kot kaže pripravljajo na spremembo programa Word. Ta bo moral imeti po 11. januarju 2010 odstranjeno kodo, ki bo generirala sporne dele XML zapisa. Dosedanje dokumente bo Word lahko sicer prebiral še naprej, zapisoval pa jih ne bo več. Sodba se nanaša le na različice Worda 2007, ki bodo prodane po izteku sodnega roka, za lastnike dosedanjih različic pa se nič ne spremeni. Poleg tega odredba velja le v ZDA.

Microsoft trdi, da za končne uporabnike sodna odredba ne bo pustila posledic, hkrati so tudi spremenili kodo v prihajajoči različici Word 2010, ki bo nared sredi leta 2010. Bo pa zaradi izgubljene tožbe Microsoft lažji za skoraj 300 milijonov dolarjev, poleg tega pa se odpira lep precedens za morebitne tožbe drugih malih proizvajalcev, ki so že lep čas očitali nelegalno uporabo njihove kode, predvsem patentov.

http://www.microsoft.com

http://www.i4i.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji