Objavljeno: 11.2.2012

Google priprava odgovor na Dropbox in ... hišni center zabave

Google kot kaže pripravlja cel niz novih spletnih storitev in izdelkov, s katerimi nameravajo vstopiti na nova področja pretežno domače rabe. Prav novost bo po vsej verjetnosti nova spletna storitev, katero različni viri za zdaj imenujejo preprosto Drive, ki bo predstavljala neposredno konkurenco priljubljeni spletni storitvi za sinhronizacijo datotek Dropbox. O podobni storitvi se je v povezavi z Googlom šušljalo že dalj časa (Gdrive), vendar se je doslej stvar materializirala le v nekoliko spremenjeni obliki datotečnega prostora za spletne programe Google Docs/Apps.

Google Drive naj bi bil s te plati drugačen in na moč podoben Dropboxu. Uporabniki bodo lahko poljuben imenik na lokalni napravi sinhronizirali s spletno storitvijo in od tam z drugimi napravami v lastni rabi ali pa s skupino prijateljev. Po vsej verjetnosti bo Google ubral podobno taktiko in uporabnikom ponudil omejeno količino prostora brezplačno, od tam dalje pa bodo na voljo različni plačljivi paketi. Seveda bo mogoče Drive povezati tudi z dosedanjimi spletnimi storitvami družbe.

Druga prihajajoča novost je precej bolje neobičajna. Sodeč po pisanju Wall Street Journala naj bi Google intenzivno pripravljal napravo za domačo zabavo, ki jo bodo tokrat tržili pod lastnim imenom. Za razliko od dosedanjih projektov naj bi bila naprava, ki ji za zdaj pravijo Project Tungsten, namenjena predvsem poslušanju glasbe in sicer brezžičnemu posredovanju glasbe iz oblaka Google Music. Predvajalnik (ni pa nujno, da bo samo to) naj bi temeljil na Androidu, povezati pa ga bo mogoče na zvočnike ali hišni glasbeni stolp.

Za Google je to vnovičen poizkus na področju zabavne elektronike, kjer so doslej dosegali mešane rezultate: Google TV je bil doslej brž kot ne velik neuspeh, telefoni Nexus prav tako niso prodrli toliko kot so pričakovali, zato pa je Android eden najbolj prodornih sistemov - a le v primeru, ko ga v svoje naprave vgradijo drugi proizvajalci. Ali bo tokrat drugače?

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji