Objavljeno: 8.2.2012

Čas za računalnike v očalih?

Na trgu vse bolj prevladujejo sodobne mobilne naprave, kot so pametni telefoni in tablični računalniki. Toda kaj prihaja za njimi? Morda je že napočil čas za tako imenovana "pametna očala", ki bodo imela današnjo računalniško oziroma telefonsko tehnologijo vgrajeno kar v okvir, namesto zaslonov pa prosojne LCD v obliki leč, ki bodo uporabniku zagotavljala tako imenovano "povečano resničnost" (augmented reality). Skratka, nekaj podobnega kot je nosil postavni Arni v slavnem Terminatorju.

Toda tokrat ne gre zgolj za filmske učinke, temveč za delujoče prototipe, ki menda nastajajo tudi pri največjih proizvajalcih, kot so Google, Apple in Motorola. Sodeč po pisanju portala 9to5Google naj bi spletni velikan na skrivaj pripravljal prototip računalnika in HUD (Head Up Display) zaslona, ki je na moč podoben očalom Oakley Thump (torej tistim iz Terminatorja). Namesto ene od leč naj bi bil vgrajen prosojni zaslon LCD, ki uporabniku prikazuje izbrane informacije na osnovi lokacije določene z GPS in podatkov iz računalniškega oblaka.

Očala naj bi imela vgrajeno tudi miniaturno video kamero, slušalko z mikrofonom in strojno opremo, ki ni daleč od tiste, ki jo srečamo v telefonih z Androidom. Govori se o procesorju ARM Cortex 8 s taktom 1 GHz, 256 MB RAM in 8 GB velikim pomnilnikom Flash. Seveda pa je povsem mogoče, da bi taka očala bila brezžično povezana s telefonom v žepu, kar je bolj smiselna kombinacija, vsaj iz stališča teže in velikosti akumulatorjev, ki jih lahko vgradimo v očala.

Google naj bi eksperimentiral tudi s žiroskopskimi tipali in razpoznavo gibov, kot so nagibanje glave na eno ali drugo stran, s čimer bi izbirali informacije na zaslonu. Alternativa je seveda sistem za razpoznavo govora, kar se zdi bolj naravna možnost.

Google pa ni edini, ki se ta hip usmerja v pametna očala. Na sejmu CES sta Motorola Solutions in podjetje Kopin prikazala računalnik z imenom Golden-i, ki je ga je mogoče že naročiti. Za 2.500 dolarjev (brez DDV) si je mogoče omisliti računalnik, ki ga poveznemo na glavo, nekaj centimetrov pred obrazom pa gledamo sliko na miniaturnem zaslonu, ki je za uporabnika "videti" kot 15-palčni zaslon prenosnika. Računalnik temelji na procesorju ARM Cortex 8 s taktom 600 MHz, poganja pa operacijski sistem Windows Embedded 6.0. Tu so še vmesnika Wi-Fi in bluetooth, vrata mini USB in celo reža za kartice micro SD. Uporabnik ima seveda na voljo tudi slušalko in mikrofon, celoto pa je mogoče krmiti tudi z glasom, saj so vgradili razpoznavalnik VoCon 3200 podjetja Nuance.

Google HUD bo domnevno zelo podoben očalom Oakley.

Kopin Golden-i.

http://www.google.com

http://www.motorolasolutions.com

http://www.mygoldeni.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji