Objavljeno: 23.1.2012

Steklena tipkovnica in miška

V časih dominacije velikih podjetij je lepo videti, da imajo tudi majhni ponudniki zanimive ideje. Malo podjetje Giddings Product Development je v okviru razvojnega inkubatorja Kickstarter predstavilo prototipa izjemno lepo oblikovane tipkovnice in miške, kis ta v celoti narejeni iz stekla. Natančneje iz stekla Gorilla glass, ki ga poznamo iz kvalitetnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Namesto tipk imamo opravka s površino občutljivo na dotik, celota pa je na računalnik povezana prek brezžične povezave.

V ozadju je kar nekaj zanimivih tehnologij. Za razpoznavo pritiska na tipke, ki so vgravirane na povsem prozornem steklu, skrbi tehnologija z imenom Frustrated Total Internal Reflection (FTIR). Ta izkorišča učinek odboja infrardeče svetlobe med dvema slojema stekla, pritisk na določno mesto pa tam naredi interferenco in s tem svetlobni signal usmeri na spodaj leže tipalo. To zna določiti položaj prsta in s tem pritisnjeno tipko. Brezžična miška deluje na podoben način, le da koordinata dotika na površini predstavlja položaj na zaslonu.

Za zdaj gre le za prototip, vendar naj bi maloserijska proizvodnja stekla menda že v maju. Če so napovedi točne, bo potrebno za tipkovnico odšteti vsaj 250 dolarjev.

http://www.kickstarter.com/projects/1116966310/multi-touch-keyboard-and-mouse

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji