Objavljeno: 6.1.2012

Iz našega arhiva: Internet in snežne smučine

Ni treba biti šampion belih strmin, da bi ugotovil, da naši severna in zahodna soseda ponujata nekatera izmed najboljših smučišč na svetu. Saj ne, da je z našimi kaj narobe, a nacionalni ponos gor ali dol, avstrijska in italijanska ponudba sta nekaj razredov više. In čeprav je idilična podoba večerov v gorskih kočah v volnenem puloverju, s kozarcem kuhanega vina v roki in germknödlom (če ne poznate, poguglajte!) na krožniku, še vedno privlačna, je za mnoge med nami rustika te podobe nekoliko skažena z računalnikom (ali tablico ali pa vsaj pametnim telefonom), ki mora nujno biti povezan v internet. Oglejmo si torej, kakšne so možnosti povezave v teh tujih deželah, kjer morda poznamo osnove jezika, a domačinov zaradi naglasa in hitrosti govora ne bomo nikoli povsem razumeli.

Odprta brezžična omrežja so stalnica turističnih destinacij po svetu, od Islandije do Kuala Lumpurja, in tudi v smučarskih središčih jih ni težko najti. Praviloma je brezžično in brezplačno omrežen kateri izmed osrednjih gostinskih obratov v smučarskem središču, tako da lahko svoj računalnik zmeraj odvlečemo s seboj in za udobnim stolom odgovarjamo na pošto, urejamo bančne posle ali pa (heh) pišemo članke ter se pretvarjamo, da ne opazimo glasnega zabavnega ozračja okoli sebe. Če smo si privoščili sobo v hotelu višjega razreda, je WLAN skoraj zagotovo v sobi, pogosto ga najdemo tudi v cenejših sobah penzionov in pri zasebni namestitvi, precej manj verjetna pa je možnost dostopa do WLANa v bungalovih ali kočah. Najbolj zagrizeni si lahko sicer omislijo kakšno usmerjeno anteno s širšim dosegom, a zasnežena drevesa in padavine krepko omejijo domet tudi najboljših takih izdelkov. Skratka, WLAN, še posebej brezplačni WLAN, je v tujini zmeraj najboljša izbira, zato se je glede razpoložljivosti priporočljivo pozanimati že ob rezervaciji.

Vse večje število mest po vsem svetu ponuja tudi omrežja WLAN po večini mesta ali pa vsaj središča, pri nas je tako, denimo, na Ptuju, zato smo preverili, kako je s tovrstno ponudbo v večjih letoviščih v Italiji in Avstriji. Žal polne pokritosti ne ponujajo nikjer, najbliže pride italijanski Kronplatz, kjer trenutno še končujejo postavitev omrežja WLAN na najbolj frekventnih točkah ob smučiščih (na vrhu smučišča in v dolini). Zagotavljajo, da bo uporaba brezplačna, potrebna bo le registracija, ki jo bo moč opraviti ob prvi prijavi. To uporabnikom ne bo omogočalo le pregledovanja pošte pred zagonom s proge in takoj po prihodu na cilj, temveč tudi pošiljanje večpredstavnih sporočil MMS, objave fotografij na Instagramu in Facebooku pa tudi spremljanje Twitterja. Po mestnem omrežju WLAN smo še spraševali v Alti Badiji, Val Gardeni in Madoni di Campiglio v Italiji ter v Nassfeldu, Bad Kleikircheimu, Saalbachu in St. Antonu v Avstriji, kjer smo povsod dobili podobne odgovore: WLAN je na voljo v hotelih in nekaterih pubih oziroma gostiščih, ponekod tudi v turistični pisarni. Saalbach in Bad Kleinkirchheim ponujata brezplačen WLAN tudi na vstopni postaji žičnic, žal pa niso nikjer omrežili celotne proge žičnice ali sedežnice, tako da smo smučarji še naprej "obsojeni" na uživanje v razgledu.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/internet-in-snezne-smucine2/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji