Objavljeno: 28.11.2012

Gmail omogoča priponke velikosti 10 GB

Ali ste že prišli do situacije, ko je bila priponka v elektronskem sporočilu prevelika in ga je poštni strežnik zato gladko zavrnil? Velikost priponk je bila vselej šibka točka vseh sporočilnih sistemov in hkrati največji porabnik prostora na diskih. Google je zdaj spretno združil spletni pomnilnik Google Drive in poštno storitev Gmail, ki lahko delata družno na precej bolj pameten način.

Če pošiljamo prejemnikom pošte priponke z datotekami, ki se nahajajo v spletnem pomnilniku Drive, bo Gmail zdaj brez težav na drugo stran "prenesel" datoteke velikosti do 10 GB. Seveda moramo imeti v storitvi Drive ustrezen (plačljiv) prostor, da bi lahko sploh pošiljali take velikane.

V ozadju je pametno povezovanje med sporočili in priponkami, ki se te v bistvu fizično sploh ne prenašajo, ampak prejemnik namesto tega dobi povezavo na priponko. Dodatna prednost takega načina pošiljanja je v temu, da prejemnik dobi dostop do vselej sveže različice dokumenta v priponki, saj ta kaže na original.

Gmail se v takem primeru obnaša kot pametni pomočnik. Če ugotovi, da prejemnik priponke nima pravice do dostopa do datoteke v pomnilniku Drive, pošiljatelja vpraša za dovoljenje in samodejno uredi ustrezne pravice, seveda samo za to datoteko. Pošiljatelj lahko kasneje seveda te pravice dostopa tudi ukine. Google je tako na eleganten način uredil možnost varne izmenjave datotek, brez da bi morali posegati po bolj zapletenih storitvah.

http://www.gmail.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji