Objavljeno: 2.12.2012

Konec za razširljivost procesorjev

Možnost, da na osnovni plošči preprosto zamenjamo mikroprocesor, je bila od vselej osnovni gradnik tega, čemur pravimo standard PC. Intel in drugi proizvajalci so namreč že v samih začetkih mikroprocesorje vgrajevali v namenska podnožja, kjer jih je bilo razmeroma preprosto zamenjati v primeru okvare oziroma nadgraditi na zmogljivejši model, če je to podpirala ostala elektronika na osnovni plošči.

V prihodnje se bo vse to spremenilo, saj Intel kot kaže namerava opustiti sedanja podnožja LGA (land grid array) s kontakti na račun tehnike BGA (ball grid array), ki predvideva spojitev s spajkanjem. To naj bi se zgodilo že z generacijo procesorjev Broadwell, ki bodo narejeni v 14-nm tehnologiji.

Točni razlogi za tovrstno usmeritev niso znani, vendar je možno o njih sklepati. Intel bi s tem korakom imel večji nadzor nad proizvajalci osnovnih plošč in uporabo sistemskih naborov, proizvajalci pa bi imeli manj stroškov s samo proizvodnjo oziroma sestavnimi deli. Strategija sicer še ni povsem potrjena, vendar analitiki menijo, da bi tovrsten korak lahko pomenil konec nekega obdobja, kjer so sestavljavci računalnikov in domači navdušenci sami sestavljali računalnike, vključno s komponentami na osnovni plošči.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji