Novice

 • Bralniki knjig izgubljajo tekmo

  Vse kaže, da po netbookih tekmo z boljšimi, bolj priljubljenimi napravami izgubljajo tudi namenski bralniki elektronskih knjig. Kupci se preprosto raje odločajo za sicer dražje, a po drugi bolj vsestranske tablične računalnike. Najnovejša raziskava družbe IHS iSuppli je pokazala, da je v letu 2012 prodaja bralnikov elektronskih knjig vpadla za neverjetnih 37%.

  Objavljeno: 14.12.2012več
 • Tudi Apple je kršil patente

  Včasih je zmaga in včasih poraz. Medtem, ko smo v zadnjih mesecih predvsem brali o tožbah, ki jih je Apple podal proti drugim proizvajalcem računalniških izdelkov in v kar lepem številu primerov tudi zmagal, je zdaj podjetje iz Cupertina doživelo poraz. Porota na sodišču v zvezni državi Delaware je spoznala korporacijo za krivo v zvezi s kršitvijo treh patentnih pravic holdinga MobileMedia Ideas.

  Objavljeno: 14.12.2012več
 • Novi telefoni: veliki zasloni in visoka ločljivost

  Vse kaže, da telefoni z nadpovprečno (pre)velikimi zasloni ne bodo ostali zgolj kratkoročna modna muha. Področje, ki ga je nekako definiral prvotni Samsung Galaxy Note, se zdaj širi z novimi modeli, ki bodo prinesli zaslone s polno ločljivost HD. Po vzoru še svežega modela HTC Droid DNA bodo kmalu svoje modele predstavili še Samsung, Sony, LG, Huawei in ZTE.

  Objavljeno: 14.12.2012več
 • In telefone dobijo…

  Pri Monitorju smo zaključili z nagradno naročniško akcijo, ki je potekala od 1. oktobra do 26. novembra. Na žrebanju, ki smo ga 27. novembra opravili v prostorih Mladine, d.d., sta glavno nagrado, telefon Samsung Galaxy W, prejela Darko Jeličić in Simon Uršič.

  Objavljeno: 13.12.2012več
 • Google Maps spet na iOS

  Po tem, ko je Apple samovoljno odstranil prvotno prednaloženi zemljevid Google Maps iz operacijskega sistema iOS 6, se zdaj ta vrača na to priljubljeno platformo, bogatejši kot prej. Google je pravkar objavil različico za telefone iPhone, ki je narejena povsem na novo in med drugim prinaša hitrejši vektroski prikaz, podporo za 3D, ulični pregled StreetView, lokalni iskalnik in morda najbolj iskano zadevo doslej - navigacijo z govorjenimi navodili.

  Objavljeno: 13.12.2012več
 • Ruski telefon z dvojnim zaslonom

  Ruski telekomunikacijski operater Yota pripravlja zelo zanimiv mobilni telefon, ki bo uporabljal dva zaslona, od katerih je eden s tehnologijo elektronskega papirja (E-ink). Telefon, ki je dobil ime YotaPhone, je bilo v javnosti kot nedelujoč eksponat mogoče videti že na jesenskem sejmu IFA v Berlinu. Zdaj pa postaja počasi izdelek, saj ima Yota Devices, hčerinsko podjetje, ki bo proizvajalo mobilno napravo, delujoče prototipe, znani pa so tudi tehnični podatki.

  Objavljeno: 13.12.2012več
 • Microsoft hoče več od Apple iOS

  Vse kaze, da sta Apple in Microsoft prišla v konflikt glede delitve prihodkov za programe na platformi Apple iOS. V javnost so najprej prišle informacije, da Apple od Microsofta zahteva delež od plačljivih nadgradenj prostora, ki jih Microsoft obračuna pri sicer brezplačnem pomnilniku v oblaku SkyDrive. Apple namreč plačljivi del storitve obravnava kot nakup znotraj aplikacije (InApp purchase) za kar pričakuje 30% provizije. Microsoft seveda temu nasprotuje.

  Objavljeno: 13.12.2012več
 • Posnemi v oblak

  Google želi z novim dodatkom za brskalnik Chrome premostiti še eno razliko med hrambo podatkov na lokalnih nosilcih in tisto v oblaku. Novi dodatek "Save to Drive" omogoča, da shranimo posamezno datoteko neposredno v spletni pomnilnik Google Drive. Novi menu se pojavi ob kliku na desno tipko na elementu spletne strani, denimo sliki ali datoteki, možno pa je shraniti tudi samo HTML stran. Doslej je bilo treba za hrambo v oblak dokumente najprej prenesti v lokalno mapo, na katero je kazal Google Drive, nato pa so se podatki sinhronizirali v oblak. Z novim dodatkom je to možno narediti v enem koraku.

  Objavljeno: 12.12.2012več
 • Atom za mikro strežnike

  Intel je predstavil novo različico energijsko varčnih procesorjev Atom, ki so namenjeni pretežno za tako imenovane mikro strežnike. Atom S1200 je 64-bitni procesor, ki je na voljo v izvedbah s taktom 1,6 in 2 GHz, podpira do 8 GB RAM DDR3 in 8 kanalov PCI Express 2.0. Intel ga postavlja precej pod današnje procesorje Xeon, vendar še vedno za velike podatkovne centre. Ti že nekaj časa najraje kupujejo poceni, a veliko število strežnikov, ki imajo fiksne naloge, tipično strežbo spletnih strani.

  Objavljeno: 12.12.2012več
 • Zemlja, ponoči

  Google je v sodelovanju z agencijama NASA in NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) pripravil še en zanimiv pogled na naš planet. Storitev Google Maps so tako obogatili s satelitskimi posnetki Zemlje ponoči, torej z lepo vidnimi predeli, kjer svetlobno onesnaževanje prihaja najbolj do izraza.

  Objavljeno: 11.12.2012več