• Galaxy Note II v Sloveniji

    Pri enem izmed mobilnih ponudnikov so začeli s prodajo velikega mobilnega telefona, Galaxy Note II. Naslednik prvega Samsungovega križanca med telefonom in tablico ima večji zaslon, hitrejši procesor, boljše pero in vrsto programskih priboljškov, ki ga uvrščajo v sam vrh ponudbe na mobilnem trgu. Vsem, ki imajo dovolj velike roke zanj, ga toplo priporočamo, česar ne pozabimo omeniti tudi v nedavno objavljenem testu (Monitor 11/12). Kljub temu ga odsvetujemo uporabnikom, ki si lastijo predhodnika, saj spremembe navsezadnje niso revolucionarne, za nameček pa bo original kmalu deležen posodobitve Jelly Bean, za katero se govori, da naj bi med drugim vsebovala korejske izume, kakršna sta uporabniški vmesnik TouchWiz Nature UX in možnost dela v dveh programih hkrati.

    Objavljeno: 6.11.2012
  • Microsoft ujet na laži

    Vsi vemo, da številke poleg mobilnih naprav, ki bučijo z reklam, niso realne. Tablice ali telefoni s pripeto oznako 32 GB tako v resnici niti približno ne dajo toliko prostora na voljo uporabniku, ampak si ga dobršen kos privzeto prisvojijo zase. Še Microsoft je ob najavi tablice Surface za model s cifro 32 GB dejal, da bo imel le "več kot 20 GB prostora". Žal se je izjava izkazala za neresnično. Če začetni kvoti 29, ki je že tako manjša zaradi reklamne (iz)rabe desetiškega sistema, kjer Windows pri pretvorbi v dvojiškega 1 GB "pomanjša" na 0,93 GB, odštejemo datoteke, potrebne za obnovitev sistema (5 GB), operacijski sistem, pisarniške programe in druge predhodno naložene pripomočke (8 GB), nam za dejansko uporabo ostane le še 16 giga zlogov. Microsoft je laž omilil tako, da je navedene podatke objavil in javno priznal na Surfaceu namenjeni spletni strani.

    Objavljeno: 6.11.2012
  • Galaxy Camera na pragu Evrope

    Samsungov fotoaparat s tipalom 16 MP, enaindvajsetkratno optično povečavo, 8 GB prostora za hrambo posnetkov, procesorjem s štirimi jedri in hitrostjo 1,4 GHz ter operacijskim sistemom Android 4.1 bo 8. novembra na voljo najprej Britancem, nakar naj bi nadaljeval pohod še drugje po stari celini. Kljub temu, da posebneža javnost rada primerja z Nokio PureView 808, pri aparatu Galaxy Camera ne gre za telefon. Naprava z izstopajočimi fotografskimi zmožnostmi bo imela brezžično povezavo s spletom (Wi-fi, 3G) in dostop do tržnice Google Play, a običajnih GSM klicev ne bo zmogla opravljati. Zanimanje za štiristo funtov vreden izdelek je med ljubitelji operacijskega sistema Android vseeno precejšnje, zato bo v prihodnjih mesecih zanimivo spremljati, ali se bo inovativna poteza Samsungu obrestovala.

    Objavljeno: 6.11.2012
  • Samsungovi milijoni

    V času ko Apple ugotavlja, da je zvestoba njihovih kupcev prvič od predstavitve telefona iPhone nazadovala, se povpraševanje po Samsungovih modelih povečuje. Navsezadnje so takoj po predstavitvi šestega Applovega telefona Korejci zabeležili največjo rast prodaje njihovega paradnega konja, Galaxy S III. Posledično uporablja najbolj priljubljeno napravo z operacijskim sistemom Android danes že trideset milijonov ljudi. Uspehu tretje Galaksije se pridružuje tudi mešanec Galaxy Note II, ki se je v zgolj sedemintridesetih dneh prodal v treh milijonih primerkih. Odlični telefon/tablico za uporabnike velikih šap smo preizkusili tudi mi. Članek najdete v novembrski številki Monitorja, ki je že na prodajnih policah po Sloveniji.

    Objavljeno: 5.11.2012
  • Nevidno opravičilo

    Angleška veja podjetja Apple je Samsungu po sodni odločbi v skladu z evropsko zakonodajo dolžna opravičilo, ker so Britanci Korejce neupravičeno obtožili uporabe zaščitenih tehnologij. Prvo spisano kesanje, ki so ga Jabolčniki objavili, je bilo sodišču nezadostno, zato so Applu naložili ponovitev vaje. Novo spravno obvestilo so pri Applu resda ubesedili pravilno, kljub temu pa ga bodo obiskovalci otoškega spletišča težko našli, saj je ne glede na velikost in ločljivost posameznikovega zaslona skrito pod naslovno sliko. V ozadju je namreč aktivna JavaScript koda, ki osrednjo sliko prilagodi uporabnikovemu ekranu in ga v celoti prekrije. Do opravičila tako pridemo le s pomočjo drsnika, ki sliko pomakne navzgor. Apple se z(a)govarja na prodajno akcijo pomanjšanega iPada, vseeno pa ostaja dejstvo, da je opravičilo uporabniškim očem skrito in še zdaleč ne doseže zastavljenega namena. Morda jim uspe v tretje?

    Objavljeno: 5.11.2012
  • Nova generacija digitalne denarnice

    Googlova digitalna denarnica Wallet je pionirski projekt za digitalna plačila med velikimi ponudniki izdelkov in storitev, vendar doslej ni doživela odmevnejšega uspeha. Razlog je v najbrž v temu, da je še vedno zelo malo točk, kjer lahko plačujemo na tak digitalni način (pretežno z dotikom, prek vmesnikov NFC), še manj pa telefonov, ki to omogočajo. Toda Google v koncept močno verjame in sodeč po pisanju nekaterih blogov, intenzivno pripravlja naslednjo generacijo.

    Objavljeno: 4.11.2012
  • Nova tehnologija za podvojeno trajanje delovanja telefonov

    Če verjamemo obljubam mladega podjetja ETA Devices, ki je nastalo iz raziskovalnega projekta na znameniti univerzi MIT, bomo v prihodnje lahko pametne telefone uporabljali dvakrat dlje ob enako zmogljivih akumulatorjih, kot danes. Rezervo vidijo v načinu delovanja ojačevalnikov signala, ki omogočajo učinkovito komunikacijo v mobilnih omrežjih. Po ocenah raziskovalcev današnji ojačevalniki porabijo po nepotrebnem kar 65% energije, ki jo potrebna za normalno delovanje telefona.

    Objavljeno: 4.11.2012
  • Japonci na kolenih

    Po tem, ko je že bilo videti, da se kažejo znaki okrevanja iz ekonomske in okoljske (jedrske) krize, so japonski velikani s področja elektronike drug za drugim najavili velike poslovne izgube. Najhuje je menda z družbo Sharp, ki je vlagateljem dala vedeti, da bodo poslovno leto, ki se zaključi marca 2013, končali z izgubo kar 4,3 milijard evrov. Posledico so takoj videli na borzi, kjer so delnico Sharpa označili za "smeti" (junk). Razmere so menda tako hude, da je možno pričakovati celo propad družbe. To naj se ne bi zgodilo že v letošnjem letu, vendar analitiki dvomijo, da se lahko Sharp dolgoročno še obdrži v taki obliki, kot je danes.

    Objavljeno: 3.11.2012
  • Samsung Galaxy Premier

    Samsung je predstavil nov mobilni telefon iz družine Galaxy, ki se zgleduje po uspešnici Galaxy S III, vendar je z majhnimi tehničnimi spremembami v zasnovi na volj za precej nižjo ceno. Zaslon je 4,65-palčni, vendar še vedno nudi tehnologijo Super AMOLED in ločljivost 1280 x 720 pik. Celoto poganja procesor TI OMAP 4470 s taktom 1,5 GHz, pomnilnik je velikosti 1 GB, namenili pa so mu operacijski sistem Android 4.1 (Jelly Bean). Tudi pri ostalih sestavnih delih ni prav veliko varčevanja, saj so namenili 8 in 1,9 milijonov velika tipala za fotoaparate, bluetooth 4.0 in celo vmesnik NFC. Galaxy Premier, ki bo glede na posamezne države na voljo v različici za omrežja 3G ali LTE, bo pri večini partnerskih operaterjev mobilne telefonije naprodaj v začetku naslednjega leta. Pričakujemo lahko od 100 do 150 evrov nižjo izhodiščno ceno, seveda brez upoštevanja učinka subvencij.

    Objavljeno: 3.11.2012
  • Office 2013 za telefone

    Microsoft je na nedavni predstavitvi operacijskega sistema Windows Phone 8 bežno omenil, da bo v operacijski sistem vgrajena tudi nova mobilna različica pisarne Office. Nekoliko kasneje so podrobnosti razkrili v blogu, iz katerega je možno razbrati, da bo na telefonih na voljo različica, ki je po številnih značilnostih zelo podobna tistim za Okolje Windows 8, torej pisarni Office 2013.

    Objavljeno: 2.11.2012
  • Video zid iz telefonov in tablic

    Raziskovalci univerze v Tokyu so prikazali zanimiv koncept uporabniškega vmesnika z imenom Pinch, ki omogoča poljubno združevanje mobilnih naprav v nekakšen priložnostni video zid. Slika, ki bi jo sicer videli samo na eni napravi, se samodejno "prelije" in prikazuje na drugi napravi, kot da bi šlo za en celovite sistem z več zasloni.

    Objavljeno: 2.11.2012
  • Google z novostmi za prevlado pri zemljevidih

    Google je v zadnjih dneh objavil cel kup novosti v programih in storitvah Google Earth in Google Maps, kot bi hotel s tem potrditi, da so daleč pred ostalo konkurenco (beri: Apple, Microsoft, Nokia). Za namizne računalnike in prenosnike so predstavil novo, sedmo različico programa Google Earth, v kateri prinašajo predvsem možnost panoramskega ogleda znamenitosti in izbranih lokacij v 3D tehniki fotografske kakovosti. Trenutno je s tako tehniko opremljenih 25 novih mest, to število pa bo menda tudi v prihodnje hitro raslo.

    Objavljeno: 2.11.2012
  • Titan ruši rekorde

    Ameriško ministrstvo za energijo (DOE) je razkrilo nov super računalnik z imenom Titan, ki bo zrušil vse dosedanje hitrostne rekorde. Super računalnik, ki ga bo uporabljal laboratorij Oak Ridge National Laboratory (ORNL) za študije klimatskih sprememb, analizo in simulacijo delovanja strojev in materialov ter druge računsko zahtevne naloge, bo zmogel procesirati kar 20 PetaFLOPSov ali 20.000 bilijonov (20.000.000.000.000.000) ukazov s plavajočo vejico na sekundo. Da bi dali boljšo perspektivo - to je dovolj procesne moči, da bi za vsakega človeka na zemlji vsako sekundo procesirali 3 milijone ukazov.

    Objavljeno: 1.11.2012
  • Posnetki našega življenja

    Inkubator Kickstarter je ustvaril novo uspešnico, projekt mini kamere Memoto, s katero lahko fotografsko dokumentiramo skoraj vsak trenutek našega življenja. Avtorji so za izvedbo zamisli želeli zagonska sredstva v višini 50.000 dolarjev, vendar so že v 12 urah po objavi zbrali dvakrat višjo vsoto. Ob nastajanju tega poročila so zbrali že čez 377.000 dolarjev.

    Objavljeno: 1.11.2012
  • ARM Cortex A-50

    Podjetje ARM, ki s svojo tehnologijo danes kraljuje na področju mobilnih telefonov in tablic, je predstavilo novo arhitekturo Cortex A-50, s katero se nameravajo do leta 2014 izenačiti z zmogljivostjo klasičnih (Intelovih) procesorjev, ki jih danes srečamo v osebnih računalnikih in strežnikih. Kljub temu bodo novi procesorji porabili le toliko ali celo manj energije, kot današnji procesorji za pametne telefone in tablice, kar pomeni, da bodo primerni tudi za rabo v prihodnjih mobilnih napravah.

    Objavljeno: 1.11.2012
  • Google odgovarja na Apple Siri

    Google se je očitno odločil, da bo mešal štrene elektronski pomočnici Siri na mobilnih naprav družbe Apple. pravkar so prenovili svoj app za spletni iskalnik Google, ki odslej omogoča tudi iskanje odgovorov s pomočjo govornega narekovanja. Rezultate nato prijeten ženski glas izgovori, podobno, kot to počne pomočnica Siri.

    Objavljeno: 31.10.2012
  • Apple Maps odnesel šefa iOS

    Čeprav se ob velikem tržnem uspehu zdi, da v podjetju Apple vse deluje v najboljšem redu, tudi tu ne gre brez notranjih trenj. Le nekaj dni za tem, ko je Apple predstavil cel kup novih izdelkov, med katerimi iPad Mini, so s skromnim sporočilom za javnost oznanili spremembe v vodstvu družbe. Presenetljiva je predvsem odločitev, da podjetje zapušča Scott Forstall, doslej direktor oddelka za operacijski sistem iOS, odgovorna oseba za cel kup programskih dosežkov v zadnjih letih in eden od redkih posameznikov, ki jih je ščitil Steve Jobs osebno.

    Objavljeno: 31.10.2012
  • Obvestilo bralcem

    Spoštovani bralci,

    Objavljeno: 30.10.2012
  • Nova številka Monitorja

    Ravno pred prazniki je izšla nova številka revije Monitor. V njej smo si tokrat ogledali področje tablic, kjer smo nabrali ogromno cenejših modelov, te naprave najdemo tudi že za 90 evrov. Razlike so kar velike, dobi pa se modele od sedem pa do deset palcev.

    Objavljeno: 30.10.2012
  • AMD bo uporabljal arhitekturo ARM

    Dokaz, da se časi osebnih računalnikov PC in Intelove arhitekture x86 počasi končujejo, je najbrž tudi najava družbe AMD, da bodo v bodoče v svoje procesorje vgrajevali tudi tehnologijo družbe ARM. AMD je že desetletja tesni spremljevalec in posnemovalec družbe Intel, tokrat pa so pogled usmerili povsem v novo smer.

    Objavljeno: 30.10.2012
  • Windows Phone 8 - vrnitev v prvo ligo

    Microsoft je le nekaj dni za predstavitvijo okolja Windows 8 za osebne računalnike odstranil zastor tudi z nove različice za mobilne telefone. Windows Phone 8 ima z namiznim operacijskim sistemom pravzaprav veliko skupnega, denimo enak videz uporabniškega vmesnika s ploščicami. V primerjavi s preteklostjo ima je precej podobnosti tudi na nivoju drugih knjižnic in celo samega jedra, kar bo poenostavilo razvoj programov za mobilne telefone.

    Objavljeno: 30.10.2012
  • Družina Nexus se širi

    Google je brez velikega pompa in nekako brez presenečenj predstavil nove člane družine mobilnih naprav Nexus: četrto generacijo pametnega telefona Nexus 4, nove različice tablice Nexus 7 in predvsem 10-palčno izvedbo Nexus 10. Predstavitev je potekala kar prek spleta, saj so morali prireditev načrtovano v New Yorku preklicati zaradi bližajočega orkana Sandy.

    Objavljeno: 30.10.2012
  • 4K zaslon v desetih palcih

    Vse kaže, da se doba zaslonov z ločljivostjo 4K začenja - zdaj. Japonsko podjetje Ortustech je tako javno predstavilo doslej najmanjši zaslon, ki premore tovrstno ločljivost. Prototip, ki ima po diagonali le 9,6-palcev, zmore prikazati 3.840 x 2.160 pik, bistveno več kot sicer vrhunski zasloni Retina, ki jih srečamo pri Applovih tablicah iPad (2.048 x 1.536 pik) s podobnimi dimenzijami zaslonov.

    Objavljeno: 29.10.2012
  • Microsoft zopet pred monopolno skušnjavo

    Evropska komisija je v tednu pred predstavitvijo operacijskega sistema Windows 8 vnovič odprla staro rano in podjetje Microsoft opozorila, da se ne drži dogovorov iz leta 2009, po katerih mora pri novih računalnikih kupcem omogočiti izbiro namestitve in določitve privzetega spletnega brskalnika.

    Objavljeno: 29.10.2012
  • Samo za smučarje

    Znameniti proizvajalec očal Oakley je za ljubitelje smučanja in elektronskih napravic pripravil zanimivo presenečenje - svojo različico Googlove vizije Project Glass. Ljubiteljem smučanja se bodo odslej cedile sline po novih smučarskih očalih Oakley Airwave, ki v spodnjem desnem kotu očal vsebujejo miniaturni zaslon za prikaz najrazličnejših informacij, ki so koristne med samo smučarsko vožnjo.

    Objavljeno: 29.10.2012
  • Panasonic zapušča Evropo

    Podjetje Panasonic je v tekočem letu predstavilo prve svoje telefone na stari celini. Z Elugo so imeli smele načrte. Do leta 2015 so Evropi želeli prodati kar 15 milijonov pametnih telefonov. V uspeh so želeli prepričati tudi našega urednika, ki jim že takrat ni verjel. Po šestih mesecih kaže, da bo izlet Japoncev res krajše narave, v javnost je pricurljala vest, da se Panasonic umika z evropskega mobilnega trga. Bojda zaradi finančne nestabilnosti, čeprav Eluga tudi v boljših časih bržkone ne bi videla dosti več evropskih rok.

    Objavljeno: 28.10.2012
  • Tablica skener

    Mnoge tablice z operacijskim sistemom Android iščejo tržno nišo v inovativnosti, na alternativnih področjih rabe. Asus je "iznašel" tipkovnico, Samsung pisalo. Casio z modelom Paper Writer V-N500 in idejo preseže obadva. Gre za tablico sposobno optičnega branja. Poslovna naprava je namreč opremljena s prednjo kamero ločljivosti 5 MP, ki v kombinaciji s posebnim ovitkom nalogo optičnega čitalnika opravi zadovoljivo. Manj navdušujoča je cena, ki za, drugače običajno tablico z zaslonom velikim deset palcev, dvojedrnim Texas Instruments OMAP procesorjem s hitrostjo 1,5 GHz ter Androidom 4.0, znaša preračunanih 2500 ameriških dolarjev. Tablica bo luč sveta ugledala novembra, najprej na Japonskem.

    Objavljeno: 28.10.2012
  • Nexus 4: Google po Applovih stopinjah

    Se še spomnite, ko je Applov uslužbenec pozabil testni primerek telefona iPhone 4 v lokalnem baru, nakar je svet predčasno izvedel marsikatero poprej skrito podrobnost o njem? Bojda se je isto pripetilo Googlu. Čeprav bo uradno predstavljen šele v ponedeljek, 29. oktobra, je o Nexusu 4 po zaslugi pozabljivega razvijalca znano že marsikaj. Skrivnosti ni znal zdržati niti LG, ki prihajajoči telefon izdeluje, saj je na spletni strani prekmalu objavil navodila zanj. Zaradi obeh nepazljivosti smo izvedeli, da bo novi Nexus uporabljal brezžično polnjenje, imel procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro, 2 GB RAMa, fotoaparat ločljivosti 8 MP in seveda zadnjo različico Androida. Več v ponedeljek.

    Objavljeno: 27.10.2012
  • Mobilni zaslužkarji

    Rezultati zadnjega obračunskega četrtletja kažejo, da sta med mobilnimi zaslužkarji Apple in Samsung vodstvo pred zasledovalci še povečala. Podjetje iz Cupertina je v četrt leta prodalo slabih 27 milijonov telefonov iPhone in 14 milijonov tablic iPad. Če obema prištejemo še zaslužke računalniškega oddelka in drobiž od drugih jabolčnih izdelkov dobimo 36 milijard prihodka. Čistega dobička so Američani našteli 8,2 milijarde dolarjev, kar je poldrugo milijardo več kot v enakem lanskem obdobju. Samsung se na drugi strani vzpenja še bolj strmo in je s 7,4 milijarde zelencev ter 91 odstotno rastjo presegel vsa pričakovanja. Med drugim so Korejci v uspešnem četrtletju prodali več kot 56 milijonov pametnih telefonov.

    Objavljeno: 27.10.2012
  • Apple povečuje evropske cene

    Tržnica App Store je v peščici evropskih držav, seveda je Slovenija v tem primeru zraven, dvignila osnovno ceno plačljivih aplikacij z 0,79 na 0,89 evra. Apple potezo zagovarja na račun dviga davščin v nekaterih "prizadetih" državah. Razvijalci naj bi kljub dvigu cen v Evropi še vedno zaslužili manj kot njihovi kolegi v Ameriki. Za zdaj s(m)o inflacijo opazili v Italiji, Nemčiji, Danski, Franciji, Belgiji in Sloveniji.

    Objavljeno: 26.10.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji