Objavljeno: 31.10.2012

Apple Maps odnesel šefa iOS

Čeprav se ob velikem tržnem uspehu zdi, da v podjetju Apple vse deluje v najboljšem redu, tudi tu ne gre brez notranjih trenj. Le nekaj dni za tem, ko je Apple predstavil cel kup novih izdelkov, med katerimi iPad Mini, so s skromnim sporočilom za javnost oznanili spremembe v vodstvu družbe. Presenetljiva je predvsem odločitev, da podjetje zapušča Scott Forstall, doslej direktor oddelka za operacijski sistem iOS, odgovorna oseba za cel kup programskih dosežkov v zadnjih letih in eden od redkih posameznikov, ki jih je ščitil Steve Jobs osebno.

Dobro obveščeni znajo povedati še precej več - Forstall je bil odpuščen! Kapljo čez rob je menda naredilo njegovo nasprotovanje, da bi podpisal opravičilo javnosti v povezavi z katastrofalno slabim programom Apple Maps, s katerim naj bi nadomestili Googlov elektronski zemljevid. Namesto njega je opravičilo podpisal le glavni direktor Tim Cook. Forstall je menda zagovarjal taktiko, kjer se Applu ne bi bilo treba opravičiti, kot je naredil Steve Jobs v časih težav z antenami za brezžične komunikacije pri telefonu iPhone.

Nekateri poznavalci družbe Apple trdijo, da so odpustitev Forstalla številni zaposleni pospremili z navdušenjem. Čeprav nedvomen talent, je Forstall bil pogosto vzrok za številna trenja v podjetju, zlati med vodstvom in razvojnimi ekipami. Apple se je odločil, da Forstalla ne bo nadomestil z novo osebo, temveč bo njegove naloge razdelil med ostale zaposlene. Razvoj uporabniškega vmesnika bo odslej vodil Jony Ive, Eddy Cue bo skrbel za Siri, Apple Maps in druge spletne storitve, Craig Federighi bo skupno vodil razvoj iOS in Mac OS X, Bob Mansfield pa bo vodil razvoj vsega kar je na nivoju strojne opreme.

Skupaj s Forstallom podjetje po komaj šestih mesecih dela zapušča tudi Anglež John Browett, ki je vodil maloprodajo oziroma verigo uspešnih trgovin Apple Store. Menda se nikakor ni ujel z ostalimi zaposlenimi, čeprav je kot bivši direktor prodaje angleške verige Dixons zabeležil številne uspehe. Začasno bo ta oddelek vodil Tim Cook osebno.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji