Objavljeno: 29.10.2012

Microsoft zopet pred monopolno skušnjavo

Evropska komisija je v tednu pred predstavitvijo operacijskega sistema Windows 8 vnovič odprla staro rano in podjetje Microsoft opozorila, da se ne drži dogovorov iz leta 2009, po katerih mora pri novih računalnikih kupcem omogočiti izbiro namestitve in določitve privzetega spletnega brskalnika.

Kot je znano, je Microsoft pred tremi leti izgubil sodno bitko in se moral ukloniti razsodbi zaradi monopolnega ravnanja, pri katerem je v operacijskem sistemu močno favoriziral svoj brskalnik pred tekmeci. Obveznosti se je menda držal do februarja 2011, ko je v kompletu popravkov Service Pack 1 za okolje Windows 7 to nekako "pozabil". Stvar so vnovič popravili šele julija 2012.

Po sklepu sodišča se mora Microsoft sprejetih ukrepov držati vse do konca leta 2014, torej pet let po razsodbi. To tudi pomeni, da je Microsoft moral v novi operacijski sistem Windows 8 za evropski trg vgraditi podobno možnost izbire brskalnika.

Presenetljivo pa je, da se ta sklep očitno tiče predvsem okolja Windows za procesorje x86 (Intel/AMD), torej računalnike PC. Komisija je namreč sočasno izdala mnenje, da ukrepa ne bo uveljavlja za operacijski sistem Windows 8 RT, torej različico za okolje ARM.

To bo najbrž povzročilo še precej polemik, saj se je predvsem Mozilla že lep čas pritoževala, da jih Microsoft omejuje v okolju Windows RT. Bomo videli, ali bo to kasneje sprožilo kako novo obtožnico. Najbrž pa bodo Microsoftu pogledali skozi prste iz naslova, ker njihove tablice RT zagotovo nimajo in v kratkem času ne bodo imeli prevladujočega položaja, kot pri osebnih računalnikih.

Windows 8 po drugi strani tretje proizvajalce zopet omejuje, hoteli ali ne. Google je denimo v ta namen odprl posebno stran (imenovano Get Your Google Back), na kateri uporabnikom brskalnika Chrome in iskalnika prikazuje postopek, kako Googlove storitve vključiti v uporabniški vmesnik Modern UI (Metro). Objavili so tudi posebno aplikacijo za Windows Store, s katero je mogoče iskalnik pognati iz začetnega zaslona v okolju Windows 8.

http://www.microsoft.com

http://www.GetYourGoogleBack.com

http://www.google.com/homepage/windows8/

http://apps.microsoft.com/webpdp/en-US/app/google-search/308dc145-6851-487d-b83b-1223a3b52dc2

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TGplftLI9Fo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji