Objavljeno: 2.11.2012

Video zid iz telefonov in tablic

Raziskovalci univerze v Tokyu so prikazali zanimiv koncept uporabniškega vmesnika z imenom Pinch, ki omogoča poljubno združevanje mobilnih naprav v nekakšen priložnostni video zid. Slika, ki bi jo sicer videli samo na eni napravi, se samodejno "prelije" in prikazuje na drugi napravi, kot da bi šlo za en celovite sistem z več zasloni.

Pinch deluje prek vmesnika Wi-Fi in pri tem upošteva velikost zaslona naprave, njegovo pozicijo in usmerjenost. Na podlagi vseh teh podatkov in tipal zna program nato sam določiti, kateri del video posnetka ali slike bomo videli na sosednjih napravah. Povezovanje je sila preprosto, saj je dovolj da zaslone s prsti uščipnemo (pinch) skupaj, nakar se bosta napravi samodejno povezali in sinhronizirali. V sistem je seveda možno vključiti več naprav, ne samo dve.

Avtorji so predvideli, da lahko uporabimo različne telefone in tablice ter postavitve z različnimi orientacijami. Trenutno Pinch deluje na napravah družbe Apple, vendar ni razloga, da ne bi kasneje tako združevali tudi naprave na drugih platformah. Raziskovalci so za zdaj pripravili predvsem tehnološko podlago, ki jo ponujajo drugim proizvajalcem za vgradnjo v njihove programe. Na ta način bi lahko naredili zanimive rešitve za promocije in vizualizacijo, zelo verjetno pa je, da bi zamisel uporabili tudi pri igrah.

http://www.teu.ac.jp/english/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji