Objavljeno: 3.11.2012

Japonci na kolenih

Po tem, ko je že bilo videti, da se kažejo znaki okrevanja iz ekonomske in okoljske (jedrske) krize, so japonski velikani s področja elektronike drug za drugim najavili velike poslovne izgube. Najhuje je menda z družbo Sharp, ki je vlagateljem dala vedeti, da bodo poslovno leto, ki se zaključi marca 2013, končali z izgubo kar 4,3 milijard evrov. Posledico so takoj videli na borzi, kjer so delnico Sharpa označili za "smeti" (junk). Razmere so menda tako hude, da je možno pričakovati celo propad družbe. To naj se ne bi zgodilo že v letošnjem letu, vendar analitiki dvomijo, da se lahko Sharp dolgoročno še obdrži v taki obliki, kot je danes.

Alarmantne rezultate so objavili tudi pri Panasonicu, kjer zdaj napovedujejo izgubo v višini 7,15 milijarde evrov (na letnem nivoju), medtem ko so še nedavno obljubljali skromen dobiček v višini 0,5 milijarde evrov. Sony je v zadnjem četrtletju pridelal za okoli 150 milijonov izgube, čeprav so analitiki pričakovali vsaj tako visok dobiček. Podjetje naj bi kljub temu celo leto zaključilo v zelenih številkah, vendar za ceno tega, da bodo odpustili skoraj 10.000 zaposlenih.

Japonske velikane je prizadela predvsem zelo slaba prodaja televizorjev, saj so marsikje v kriznih časih to ocenili kot nepotreben izdatek. Pozitivni rezultati na drugih področjih v večini primerov ne uspejo pokriti izpada iz prodaje pri doslej paradnih izdelkih. Japonska podjetja se tudi soočajo z neusmiljeno konkurenco, zlasti iz Južne Koreje in delno tudi Kitajske, kjer druge znamke doživljajo zaradi stanja na Japonskem pravi razcvet.

http://www.sharp.com

http://www.sony.com

http://www.panasonic.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji