Objavljeno: 2.11.2012

Google z novostmi za prevlado pri zemljevidih

Google je v zadnjih dneh objavil cel kup novosti v programih in storitvah Google Earth in Google Maps, kot bi hotel s tem potrditi, da so daleč pred ostalo konkurenco (beri: Apple, Microsoft, Nokia). Za namizne računalnike in prenosnike so predstavil novo, sedmo različico programa Google Earth, v kateri prinašajo predvsem možnost panoramskega ogleda znamenitosti in izbranih lokacij v 3D tehniki fotografske kakovosti. Trenutno je s tako tehniko opremljenih 25 novih mest, to število pa bo menda tudi v prihodnje hitro raslo.

Druga pomembna novost je Vodič (Tour Guide), ki v odvisnosti od lokacije, kjer se nahajamo (ali si jo trenutno ogledujemo) svetuje ogled posameznih krajev ali znamenitosti, vključno s kratkimi "posnetimi preleti" ponujenih lokacij. Takih vodičev je menda na celem svetu že okoli 11.000.

Google Maps zna od nedavnega zelo nazorno prikazovati relief terena, ki ga ogledujemo, hkrati pa zna tudi prikazovati dodatne sloje, denimo razširjenost vegetacije ali puščave na določenem območju.

Kako resno se je Google lotil digitalnega snemanja vseh znamenitosti na svetu pa nakazuje najnovejša iteracija snemanja v 3D tehniki, tokrat celo pohodniških poti. Street View Trekker je posebna oprema, s katero lahko Google ustvari panoramske posnetke tudi na najbolj odročnih področjih. Prvi tovrstni posnetek so naredili na znameniti pohodniški poti proti dnu Grand Canyona, kasneje pa naj bi to naredili še pri številnih drugih pohodniških znamenitostih. Kmalu niti v gore ne bo treba več laziti, da bi lahko uživali pogled na okolico. :-)

http://google-latlong.blogspot.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji