Objavljeno: 1.11.2012

ARM Cortex A-50

Podjetje ARM, ki s svojo tehnologijo danes kraljuje na področju mobilnih telefonov in tablic, je predstavilo novo arhitekturo Cortex A-50, s katero se nameravajo do leta 2014 izenačiti z zmogljivostjo klasičnih (Intelovih) procesorjev, ki jih danes srečamo v osebnih računalnikih in strežnikih. Kljub temu bodo novi procesorji porabili le toliko ali celo manj energije, kot današnji procesorji za pametne telefone in tablice, kar pomeni, da bodo primerni tudi za rabo v prihodnjih mobilnih napravah.

Arhitektura Cortex A-50 obenem prvič prinaša 64-bitno procesiranje, medtem ko so bili vsi dosedanji procesorji 32-bitni. Novi 64-bitni naslovni prostor bo med drugim omogočal naslavljanje bistveno večjih pomnilnikov, kar je še posebej pomembno pri strežnikih. ARM je trenutno napovedal dve izvedbi Cortex A-53 in Cortex A-57. Prva različica bo pretežno za mobilne naprave in bo ciljala predvsem na nizko porabo energije.

Cotex A-57 pa bo mešal štrene pri prenosnikih, namiznih računalnikih, delovnih postaj in strežnikih. Trenutno napovedujejo izvedbe s tja do 16 jedri, v prihodnje pa bo možno to število še povečati. Ta različica bo imela tudi poseben del za strojno šifriranje podatkov, kar bo omogočilo povečanje varnosti v računalniških napravah in pri prenosih podatkov. Prve izdelke torej lahko pričakujemo leta 2014.

http://www.arm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji