Objavljeno: 2.11.2012

Office 2013 za telefone

Microsoft je na nedavni predstavitvi operacijskega sistema Windows Phone 8 bežno omenil, da bo v operacijski sistem vgrajena tudi nova mobilna različica pisarne Office. Nekoliko kasneje so podrobnosti razkrili v blogu, iz katerega je možno razbrati, da bo na telefonih na voljo različica, ki je po številnih značilnostih zelo podobna tistim za Okolje Windows 8, torej pisarni Office 2013.

Pisarna za mobilne telefone Windows Phone 8 bo še bolj povezovala različne naprave kot doslej. Precej so spremenili centralni modul Office Hub, ki omogoča preprost dostop do zadnje branih ali urejanih dokumentov, ne glede na kateri napravi smo to nazadnje počeli. V tem zbirališču bodo zaznamki tudi na dokumente, ki so bili odprti v odjemalcu za elektronsko pošto Outlook. Skoraj odveč je navajati, da bodo dokumenti samodejno sinhronizirani med različnimi napravami (prek storitve SkyDrive), posebnost pa je tudi podpora za funkcijo "Tap+Send", ki omogoča prenos med napravami z vmesniki NFC zgolj z dotikom dveh naprav.

Vsi programi v kompletu so bili dodatno optimizirani za rabo na zaslonih na dotik. Word ima tako povsem nov celozaslonski pregled dokumentov, omogoča pa tudi preprosto prebiranje in dodajanje komentarjev. Med drugim zna samodejno nadaljevati z branjem dokumenta na strani, kjer smo zadnjič ostali, ne glede na napravo.

Na majhnih zaslonih na dotik je morda najtežje uporabljati Excel, ki je bil ustvarjen bolj za miško in tipkovnico. V novi različici so zato dodali nove "ročaje" s katerimi lažje s prsti označimo želeno število celic. Besedila in formule, ki so daljša od prikazanih celic na majhnem zaslonu je zdaj možno videti v posebnem delu zaslona za predogled. Tudi Excel si zapomni zadnje mesto branja, povrh vsega pa tudi stopnjo zuma.

PowerPoint zna zdaj pravilno prikazati vse tipe grafikonov in oblik (SmartArt), upošteva prehode in animacije, povrh vsega pa zna na zahtevo prikazovati tudi prosojnice z dodatnimi komentarji za predavatelja. OneNote bo odslej samostojna aplikacija, ki omogoča zajem zapiskov, zvočnih zapisov in fotografij. Zapiske bo mogoče deliti tudi z drugimi uporabniki, prek spletne storitve Rooms.

http://blogs.office.com/b/office-next/archive/2012/10/29/introducing-the-new-office-on-windows-phone-8.aspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji