Objavljeno: 30.10.2012

Windows Phone 8 - vrnitev v prvo ligo

Microsoft je le nekaj dni za predstavitvijo okolja Windows 8 za osebne računalnike odstranil zastor tudi z nove različice za mobilne telefone. Windows Phone 8 ima z namiznim operacijskim sistemom pravzaprav veliko skupnega, denimo enak videz uporabniškega vmesnika s ploščicami. V primerjavi s preteklostjo ima je precej podobnosti tudi na nivoju drugih knjižnic in celo samega jedra, kar bo poenostavilo razvoj programov za mobilne telefone.

Sočasno z novo različico sistema je Microsoft skupaj s partnerji predstavil tudi prve telefone, ki uporabljajo Windows 8. Na začetku so tu trije strateški partnerji: Nokia, HTC in Samsung. Ponudbo podjetja Nokia, telefone Lumia 920 in Lumia 820 poznamo že nekaj tednov, odlikuje pa jih brezžični sistem polnjenja akumulatorjev.

Prav tako je znan ponudba podjetja HTC, ki na osnovi Windows 8 nudi telefone 8X in 8S. Nekoliko večja novost je Samsung ATIV S s 4,8-palčnim zaslonom, ki na daleč spominja na telefone Galaxy S, le da je tokrat vgrajen Microsoftov operacijski sistem. Kasneje se bodo tej ponudbi pridružili še drugi proizvajalci, po vsej verjetnosti pa bo svoj telefon, morda imenovan celo Surface Phone, prikazal tudi sam Microsoft.

Ob uradni objavo je Microsoft razkril še nekatere elemente Windows 8, ki doslej niso bili znani. Funkcija Kid's Corner denimo staršem omogoča nastaviti telefon tako, da blokirajo nekatere funkcije in onemogočijo, da bi otroci hote ali nehote klicali telefonske številke, pošiljali sporočila, brali pošto ali pa brisali druge podatke v telefonu. Otroci dobijo celo svoj začetni zaslon z dostopom do iger, video posnetkov in glasbe, ki jih dovolijo starši.

Funkcija Rooms omogoča, da v ustvarimo mini družabna omrežja, kjer med prijatelji ali družinskimi člani izmenjujemo sporočila, fotografije, koledarje, sezname in druge podatke. Stvar zelo spominja na Google+ Circles, namenjena pa je ožjim skupina kot so druga omrežja, npr. Facebook.

Microsoft je v Windows 8 zelo tesno povezal vsem znano storitev Skype. Program je vselej na voljo in lahko sprejema klice tudi v ozadju, povsem enako kot navadne telefonske klice. Storitev lahko tudi tesno povežemo z skupinami prijateljev (People Hub), ki denimo lahko vidijo status uporabnika.

Data Sense je nova uporabna funkcija, ki omogoča pametno uporabo dragih mobilnih internetnih povezav. Novost zna denimo izvajati kompresijo spletnih strani, da prenašamo manj podatkov, nepotrebne prenose in sinhronizacije pa zna zadržati, dokler ne pridemo v območje cenejši ali celo brezplačnih Wi-Fi povezav. Uporabnik lahko določi zgornjo mejo prenosa prek mobilne povezave, ob bližanju meje pa telefon o temu obvesti uporabnika. Presenečenja z visokimi mobilnimi stroški bodo tako manj pogosta.

Microsoft je med drugim tudi napovedal, da se aktivno vključuje v področje digitalnih denarnic. Funkcija Wallet omogoča hrambo podatkov o plačilnih karticah in plačevanje prek brezžičnega vmesnika NFC. Podrobnosti in partnerstva bodo razkrili nekoliko kasneje.

Microsoft trdi, da ima okolje Windows Phone 8 za popotnico na voljo že okoli 120.000 različnih programov, kar pa je še vedno precej manj od okolij Apple iOS in Google Android. Za Microsoft je predvsem zaskrbljujoče, da na platformi Windows Phone ni nekaterih zelo priljubljenih mobilnih programov, kar pa nameravajo v prihodnjih mesecih z lobiranjem pri proizvajalcih precej spremeniti. Cilj je seveda jasen - zmešati štrene vodilnima Applu in Googlu.

http://www.windowsphone.com/en-us

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji