Objavljeno: 4.11.2012

Nova tehnologija za podvojeno trajanje delovanja telefonov

Če verjamemo obljubam mladega podjetja ETA Devices, ki je nastalo iz raziskovalnega projekta na znameniti univerzi MIT, bomo v prihodnje lahko pametne telefone uporabljali dvakrat dlje ob enako zmogljivih akumulatorjih, kot danes. Rezervo vidijo v načinu delovanja ojačevalnikov signala, ki omogočajo učinkovito komunikacijo v mobilnih omrežjih. Po ocenah raziskovalcev današnji ojačevalniki porabijo po nepotrebnem kar 65% energije, ki jo potrebna za normalno delovanje telefona.

Ojačevalniki signalov delujejo v dveh načinih: mirovanju in ojačevanju signalov. Ker pa prehod v mirovanje lahko popači kakovost signala, večina proizvajalcev umetno drži napetost relativno visoko tudi, kadar telefon ni v rabi. ETA Devices ponuja tu nov način analize in upravljanje napetosti, ki lahko opravi 20 milijonov sprememb na sekundo. To je dovolj natančno za mikroupravljanje napetosti vseh potrebnih elektronskih delov.

Tehnologija je uporabna tako pri baznih postajah kot telefonih in tako pri sprejemu kot oddajanju signalov. Med drugim naj bi na ta način z enim ojačevalnikom signala pokrili različna mobilna omrežja, kot so GSM, CDMA, UMTS in LTE. Današnji Apple iPhone 5 ima zaradi podpore mobilnim omrežjem vgrajenih kar pet različnih ojačevalnikov, ki zavzamejo precej prostora in porabijo znaten del energije na voljo. Prve rezultate lahko pričakujemo že v začetku leta 2013.

http://etadevices.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji